fbpx
Сьогодні
16:30 25 Січ 2024

У МОН пояснили, що передбачає об'єднання українських вишів

В Україні за останні 15 років кількість студентів скоротилася майже вдвічі, тому мережу закладів вищої освіти хочуть зменшити шляхом об'єднання.

Що передбачає модернізація мережі вишів і які має переваги, розповів міністр освіти і науки Оксен Лісовий, інформує Рубрика.

За його словами, у 2009 році в Україні діяло 350 закладів вищої освіти, де в середньому здобували освіту по 6 700 студентів.

Наразі кількість ЗВО зменшилася до 300, а середня кількість студентів становить приблизно 400 людей, каже міністр.

"Кількість вступників щороку зменшується і, на жаль, ця тенденція триватиме. Основна причина – депопуляція. Також свою роль відіграє війна", – каже Оксен Лісовий.

За його словами, в результаті об'єднання заклади освіти, що приєднаються до інших вишів, матимуть переваги:

  • більші можливості для розвитку науково-освітнього потенціалу;
  • доступ до інвестицій програми Світового банку в навчально-науковому й лабораторному обладнанні для цільових потреб інституту чи факультету;
  • можливість сконцентрувати ресурси на підготовці конкурентоздатних фахівців для конкретної галузі.

"Заклади, які приєднуються до більших ЗВО, зберігають певний ступінь автономності, трансформуючись в окремі інститути чи факультети. Наукові школи отримують додаткові можливості для розвитку, "не розчиняючись" у виші, до якого приєднуються", – повідомив Оксен Лісовий.

Він додав, що на навчання студентів реорганізація закладів освіти не вплине. Зміни стосуватимуться лише майбутніх вступників.

Як раніше повідомлялось, Міністерство освіти та науки розробило законопроєкт, у якому розглядає можливість зменшення кількості вищих навчальних закладів в Україні.

Згідно з документом, в Україні, зокрема, мають розмежувати заклади фахової передвищої освіти (коледжі) від закладів вищої освіти.

"Територіально відокремлені структурні підрозділи мають або бути приєднані до інших закладів освіти, або стати незалежними закладами вищої освіти. Так ми впорядкуємо нашу мережу. Це копіткий процес, що передбачає багато дискусій на місцях. Але всі мають розуміти, що це на краще, на благо об'єднаного закладу", підкреслив заступник очільника МОН.

Нагадаємо, що за словами очільника МОН Оксена Лісового, діти можуть вчитися до дев'ятого класу, а після його закінчення йдуть:

  • або в академічний ліцей,
  • або в професійний коледж.

Там вони будуть вчитися ще три роки.

  • З професійного коледжу вони виходитимуть з професією прямо на ринок праці,
  • з академічного ліцею йдуть далі у заклад вищої освіти.

Як писала Рубрика, студентам, які навчаються в українських вищих навчальних закладах та на сьогодні через війну виїхали за кордон, не платитимуть стипендії. Завдяки цьому буде можливість зекономити кошти для збільшення виплат студентам, які залишились в Україні.

Також ми писали, що в поточному році на абітурієнтів чекають важливі нововведення. Рада ухвалила закон про зміни в системі освіти України, які стосуються правил НМТ і ДПА.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: