fbpx
Сьогодні
16:30 22 Лис 2023

У Міносвіти планують оптимізувати кількість вишів в Україні: навіщо це рішення

English version here

Приймальна комісія КПІ. І сходи, які здолає не кожен

Міністерство освіти та науки розробило законопроєкт, у якому розглядає можливість зменшення кількості вищих навчальних закладів в Україні.

Про це сказав заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в ефірі "Радіо Культура".

У чому проблема?

Чиновник з міністерства зазначив, що система вищої освіти в Україні є "роздутою", оскільки налічує понад 170 державних вищих навчальних закладів, частина з яких має територіально відокремлені структурні підрозділи.

"Ще є аспірантура, відкрита в інститутах Академії наук, які також вважаються окремими закладами освіти. Це – достатньо "роздута" система. І це тільки державні заклади, поруч із ними існує ще 85 приватних", – сказав Винницький.

У МОН також заявили про потребу в оптимізації мережі закладів, зокрема, через те, що диктує демографічна ситуація. Наразі відомо про тенденцію зниження кількості тих, хто здобуває вищу освіту в Україні.

"Наша демографія не може підтримати такої кількості закладів освіти. 15 років тому середня кількість студентів на один заклад становила 6,5 тис. осіб, сьогодні це 3,5 тис. І ця тенденція триває", підкреслив заступник міністра.

Окрім того заступник очільника МОН додав, що зменшити кількість вишів і рекомендує Європейська комісія, яка слідкує за виконанням Україною вимог для вступу до Європейського Союзу.

Яке рішення?

Як розповів чиновник, Європейська комісія пропонує розробити план дій для цього.

"Відповідь Міністерства освіти є – вже розроблено законопроєкт "Про модернізацію мережі закладів вищої освіти", – сказав заступник очільника МОН.

Як це працює?

Що передбачає законопроєкт "Про модернізацію мережі закладів вищої освіти"

Згідно з документом, в Україні, зокрема, мають розмежувати заклади фахової передвищої освіти (коледжі) від закладів вищої освіти.

"По-перше — розмежувати заклади так званої фахової передвищої освіти від закладів вищої освіти. Треба відмовитися від того, що сьогодні університети мають власні підпорядковані коледжі", наголосив чиновник.

До того ж, зі слів Винницького, територіально відокремлені структурні підрозділи мають або бути приєднані до інших закладів освіти, або стати незалежними закладами вищої освіти.

"Територіально відокремлені структурні підрозділи мають або бути приєднані до інших закладів освіти, або стати незалежними закладами вищої освіти. Так ми впорядкуємо нашу мережу. Це копіткий процес, що передбачає багато дискусій на місцях. Але всі мають розуміти, що це на краще, на благо об'єднаного закладу", підкреслив заступник очільника МОН.

Він додав, що до кінця 2023 року в Україні буде щонайменше 6 об'єднаних закладів у різних регіонах.

"У Європі немає концепції територіально відокремленого структурного підрозділу чи філії, складно уявити, що, наприклад, в Гамбурзі є філія Мюнхенського університету, а в Марселі – Паризького. Нам треба їх розділити", – сказав Винницький.

Нагадаємо, що за словами очільника МОН Оксена Лісового, діти можуть вчитися до дев'ятого класу, а після його закінчення йдуть:

  • або в академічний ліцей,
  • або в професійний коледж.

Там вони будуть вчитися ще три роки.

  • З професійного коледжу вони виходитимуть з професією прямо на ринок праці,
  • з академічного ліцею йдуть далі у заклад вищої освіти.

Як писала Рубрика, студентам, які навчаються в українських вищих навчальних закладах та на сьогодні через війну виїхали за кордон, не платитимуть стипендії. Завдяки цьому буде можливість зекономити кошти для збільшення виплат студентам, які залишились в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: