fbpx
Сьогодні
13:42 19 Лис 2023

В Україні скасують стипендії студентам, які виїхали за кордон: навіщо це рішення

Студентам, які навчаються в українських вищих навчальних закладах та на сьогодні через війну виїхали за кордон, не платитимуть стипендії. Завдяки цьому буде можливість зекономити кошти для збільшення виплат студентам, які залишились в Україні.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький в ефірі телемарафону, пише Рубрика.

У чому проблема?

Нещодавно під час зустрічі Зеленського зі студентами та викладачами Маріупольського державного університету, молодь поцікавилася, чи очікується підвищення стипендій студентам. За словами Глави держави, уряд України має таке завдання, опрацьовуються можливості для відповідного рішення.

"Щодо стипендій – таке завдання в уряду є. Ми це обговорювали з Міністерством. Ми попрацюємо над тим, щоб збільшити наступного року обсяг стипендій", – сказав Володимир Зеленський.

Окрім того, міністр освіти Оксен Лісовий повідомив, що МОН отримало доручення від президента Володимира Зеленського щодо перегляду студентської стипендії та знаходження можливості підвищити її.

"Також за дорученням президента вивчаємо можливість підвищення академічних стипендій найкращим студентам і шукаємо розв'язання проблеми виїзду за кордон студентів немобілізаційного віку в межах академічної мобільності", — сказав він.

Зауважимо, що у березні 2022 року в Україні дозволили продовжити навчання тим студентам, які вже навчалися до 24 лютого за кордоном. Проте згодом з'явилося багато спекуляцій з масової підробки документів нібито про навчання в іноземних ВНЗ.

Лише протягом липня-серпня, за словами речника Державної прикордонної служби України Андрія Демченка, виявили приблизно 600 таких документів.

Яке рішення?

У МОН повідомили, що  планують студентам, які навчаються в українських вищих навчальних закладах та на сьогодні через війну виїхали за кордон, не платити стипендії. Унаслідок цього з'явиться можливість зекономити кошти для збільшення виплат студентам, які залишились в Україні.

Як це працює?

Винницький зазначив, що в країні є багато стипендіатів, які наразі перебувають за кордоном.

"Ми не повинні платити стипендії студентам, які за кордоном. Вони можуть далі вчитися, але питання стипендіального забезпечення буде їм, мабуть, перекрите. Ця економія коштів дозволить нам збільшити стипендії для тих студентів, які є в Україні.

Ми маємо допомогти студентам, які залишилися в країні, які будують її разом з нами. Стипендія академічна якраз для того, щоб вони мали змогу отримати ті знання, які будуть потрібні їм для перемоги України і після неї", – сказав він.

Зі слів Глави держави, підвищити виплати студентам можуть вже в наступному році.

Нагадаємо, студенти, які навчаються за кошти держбюджету та є відмінниками денної форми, мають право на отримання стипендій, що фінансуються з державного бюджету.

Окрім того, Європейський центральний банк пропонує найздібнішим студентам українських університетів стипендію розміром 10 тисяч євро.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: