fbpx
Сьогодні
21:58 24 Січ 2024

При закупівельних агенціях Міноборони з’являться наглядові ради за участі міжнародних партнерів: навіщо це рішення

При двох закупівельних агенціях Міністерства оборони, які опікуються тиловим забезпеченням армії та закупівлею озброєння і техніки, з'являться наглядові ради, до яких увійдуть і основні міжнародні партнери України.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков, коментуючи питання зміни системи закупівель для потреб Сил оборони, пише Рубрика.

У чому проблема?

Якщо раніше Міноборони встановлювало правила закупівель, проводило торги, саме перевіряло якість, що створювало корупційні ризики, то тепер система змінилась, зазначив заступник міністра.

Яке рішення?

Наразі Міноборони формує політику і контролює процеси, а закупівлі здійснюють дві спеціальні агенції. Зокрема, тилове майно закуповує «Державний оператор тилу», а зброю – Агенція оборонних закупівель.

«Ми рухаємось у двох напрямках: по-перше, активно співпрацюємо з правоохоронними органами, система чинить опір, однак ми його здолаємо. Наприклад, у грудні СБУ та ОГП у взаємодії з Міноборони ліквідували корупційну схему на придбання боєприпасів для ЗСУ майже на 1,5 млрд грн, які були виведені з України, ці гроші 100% будуть повернені найближчим часом в український бюджет, ми над цим працюємо разом із СБУ. По-друге, працюємо над тим, щоб вирішити проблему системно. Це важливо. Тобто ми впроваджуємо нову архітектуру закупівель саме за стандартами НАТО», – сказав Кліменков.

Як це працює?

Крім того, заступник міністра наголосив, що найближчим часом буде посилено контроль цих агенцій шляхом створення наглядових рад.

"Незабаром ми оголосимо конкурс на відбір рекрутингової компанії, яка допомагатиме вибрати кандидатів для цих наглядових рад», – додав Кліменков.

Також він підтвердив, що до складу наглядових рад увійдуть основні міжнародні партнери України.

Нагадаємо, що у Міноборони проводять реорганізацію та "вичищають систему". Міністр оборони України Рустем Умєров анонсував виявлення нових корупційних порушень в оборонному відомстві.

Скандали на закупівлях в Міноборони

У грудні 2023 року Служба безпеки України у взаємодії та за сприяння Міноборони викрила корупційну схему придбання боєприпасів для ЗСУ майже на 1,5 мільярда гривень. Керівника Головного управління Міністерства оборони, якого підозрюють у цій справі, взяли під варту без права внесення застави до 19 лютого 2024 року.

Окрім того, співробітники правоохоронних органів оголосили нову підозру колишнім заступнику міністра оборони і начальнику департаменту у розтраті майже 950 млн грн на неякісні бронежилети.

Також 21 січня минулого року у ЗМІ з'явилася інформація, що Міністерство оборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Про це повідомляли ЗМІ.

Через скандал із закупівлею їжі для військових у відставку подав заступник міністра оборони України В'ячеслав Шаповалов.

Шевченківський районний суд Києва 9 жовтня залишив колишнього заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова під вартою до 1 листопада. Він може вийти, внісши 50 млн грн застави.

Крім того, правоохоронці викрили колишнього заступника міністра оборони на ще одному корупційному епізоді: разом зі спільниками у 2022 році він закупив іще одну партію неякісних бронежилетів для українських військових, розтративши понад 948 мільйонів бюджетних гривень.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: