fbpx
Сьогодні
09:47 22 Січ 2024

Прем'єр-міністр Польщі уперше прибув до Києва

Фото: X / Kancelaria Premiera

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у понеділок, 22 січня, прибув до української столиці. Це його перше офіційне відрядження в Україну з моменту призначення на посаду 12 грудня 2023 року.

Про це повідомила пресслужба Канцелярії премʼєра, пише Рубрика.

"Прем'єр-міністр Дональд Туск розпочинає візит до Києва, де він зустрінеться з Президентом Володимиром Зеленський та Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, візит Туска був анонсований раніше. Очікується, що буде обговорено питання блокади кордону з Україною.

Раніше в одному з інтерв'ю Туск наголошував, що і для нього, і для очільника Польщі Анджея Дуди "ситуація в Україні та на фронті є питанням №1 для польської безпеки".

Фото: X / Kancelaria Premiera

Раніше Туск заявив, що готується до візиту в Україну, під час якого збирається обговорити блокаду польських перевізників на кордоні з Україною. Згодом він також наголосив, що не дозволить нікому з представників свого уряду будувати свою позицію на антиукраїнських настроях.

16 січня стало відомо, що польські перевізники досягли згоди з урядом Польщі щодо "певних умов" і призупинять свій протест на кордоні з Україною до 1 березня.

Протест тривав з 6 листопада 2023 року. Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Що відомо про очікуваний візит Туска

Раніше польські видання вже припускали, що одним із перших закордонних візитів Дональда Туска після вступу на посаду прем'єра може стати поїздка до України. ЗМІ писали, що українська влада начебто "уже певний час" готує його приїзд.

У кінці грудня Дональд Туск сказав у коментарі TVN24, що готується до візиту в Україну, під час якого, зокрема, збирається обговорити блокаду польських перевізників на кордоні з Україною.

А 12 січня Туск сказав, що поїде до Києва "найближчими днями", писав Polsatnews. А перед цим 15 січня планує зустрітись із президентом Анджеєм Дудою, аби, серед іншого, обговорити прийдешній візит до Києва.

Окрім того, прем'єр Польщі Дональд Туск пообіцяв, що він намагатиметься переконати польських перевізників перестати блокувати пропуск вантажівок на кордоні з Україною.

Нагадаємо, що 15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. Президент Анджей Дуда 13 листопада доручив формування нового уряду чинному прем'єр-міністру Моравецькому, який обіймав відповідну посаду з 2017 року.

Дуда 27 листопада прийняв присягу в Моравецького та схвалив новий польський уряд, сформований провладною меншістю.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: