fbpx
Сьогодні
11:56 19 Січ 2024

В акваторії Азовського моря росіяни підняли інший А-50: Ігнат прокоментував

Фото: t.me/Hajun_BY

російські війська підняли у небо над акваторією Азовського моря літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50. Нещодавно такий літак знищили воїни Сил оборони України.

Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в етері телемаратону "Єдині новини", інформує Рубрика.

Ігнат розповів, що ніч проти 19 січня була в Україні відносно спокійною, повітряних атак не зафіксовано.

"Не часто так буває, що більш-менш спокійна ніч в повітряному просторі, немає атак засобами повітряного нападу, такими як безпілотники передусім, які ми фактично щоночі звикли бачити протягом осені та зими. Ця ніч — одна з небагатьох, яка була без повідомлень "про атаки)", — сказав він.

Речник Повітряних сил ЗСУ зазначив, що після останніх потужних атак є певне затишшя, але це не значить, що треба розслаблятися.

"Щойно карта була порожня, а от зараз з'явилося 5-6 повітряних цілей, зокрема в акваторії Азовського моря славнозвісний вже А-50 випробовує свою долю. Це те, про що ми говорили напередодні, що буде після знищення А-50: прилетить інший. Немає нічого дивного, тому що в росії є ще такі літаки", — сказав Ігнат.

Довідка про літак А-50

Літак дальнього радіолокаційного стеження А-50 призначений для спостереження за цілями в повітрі, на землі та в морі, а також наведення на них іншої авіації.

Тобто такі літаки можуть визначати розташування українських об'єктів, наприклад систем ППО, авіації, і наводити удари по них.

Як зазначає "Мілітарний", А-50 створений на базі військово-транспортного літака Іл-76, який здійснив свій перший політ 19 грудня 1978 року. Він розроблявся для заміни на той момент вже застарілого Ту-126.

За радянських часів промисловість встигла виробила близько 31 борт, утім наразі робочих залишилося близько 12 у різних варіаціях: 9 — на озброєнні ПКС рф у варіаціях А-50 та А-50У (3 і 6 відповідно), решта — на озброєнні Збройних сил Індії.

Знищення літаків А-50 та Іл-22 РФ

Нагадаємо, увечері 14 січня українські військові уразили два російські літаки над Азовським морем.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вже офіційно підтвердив знищення російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління противника Іл-22.

А у Повітряних силах ЗСУ заявили, що це стало своєрідною помстою за обстріл Дніпра, що стався 14 січня 2023 року.

Пізніше вдень речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що російський літак Іл-22, який було збито українськими військовими 14 січня над Азовським морем, міг долетіти до аеродрому. Однак він не підлягає відновленню.

Зазначимо, що більше літальних апаратів російські ВКС втратили лише під час заколоту Пригожина. Тоді за весь період війни "вагнерівці" стали першими, хто збив Іл-22, яких у росії не більше 10 одиниць.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: