fbpx
Сьогодні
09:36 07 Тра 2024

Нідерланди з осені планують постачати Україні винищувачі F-16

English version here

Фото: Lockheed Martin

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен на спільному брифінгу зі своїм литовським колегою у Вільнюсі заявила, що Нідерланди планують почати відправлення винищувачів F-16 Україні цієї осені, слідом за Данією, яка планує поставки влітку.

Про це пише Рубрика з посиланням на Delfi.

Як пише Delfi, такий графік передбачає прописаний план союзників.

"У нас все розписано за проєктом, який полягає у навчанні українських пілотів, підготовці обслуговуючого персоналу та передачі реальних літаків. У нас за планом навчальний центр у Румунії, де ми також допомагаємо з навчанням українців. Зараз вони проходять навчання у Данії, США та інших країнах. І якщо нам вдасться втриматися на цьому шляху, а в України все буде готово, то перші літаки будуть поставлені Данією вже цього літа. І ми сподіваємося взяти участь у поставках з осені з нашими F-16", – сказала міністр.

Нагадаємо, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен в інтерв'ю заявила, що Нідерланди збираються передати Україні загалом 24 винищувачі F-16.

"Загалом ми збираємося передати 24 винищувачі F-16. Вони будуть передані Україні, як тільки все буде готово. Цей момент залежить від підготовки українських пілотів і технічного персоналу, а також, звісно, від інфраструктури", – зазначила нідерландський міністр.

За її словами, передача винищувачів українським військовим – це спільна робота з Данією, США, Україною та іншими країнами.

"Це важко, це складно, але це станеться. Наша коаліція сподівається, що вже цього літа ми зможемо почати постачання винищувачів F-16, спочатку данських, а потім і нідерландських", – додала Оллонґрен.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У кінці березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками.

До Румунії 17 квітня вже прибули три багатоцільових винищувачі F-16 на яких навчатимуться українські пілоти.

Також варто додати, що українські пілоти, які навчаються на бойових літаках F-16 у Данії та Сполучених Штатах, вже відпрацьовують завдання, які перед ними стоятимуть в Україні, зокрема – удари по шахедах та ракетах.

Відзначимо, що коаліція винищувачів передасть Україні "значну кількість" бойових літаків F-16. Вони будуть оснащені найновішим озброєнням та зможуть бити за лінією фронту.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: