fbpx
Сьогодні
11:45 19 Січ 2024

У Мін'юсті пояснили, чи можуть в Україні мобілізувати колишніх в’язнів

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька заявила, що Україна має "поспішати" в питанні мобілізації засуджених. Наразі не варто законодавчо обмежувати, які категорії засуджених можуть мобілізуватися до Збройних сил України, а які — ні. У Мін'юсті вже напрацювали відповідні законодавчі зміни.

Про це вона сказала в етері "Українського радіо", передає Рубрика.

За словами Висоцької, з початком великої війни були "тисячі звернень" від засуджених, які хотіли долучитись до лав Збройних сил України, проте чинне законодавство забороняє їм мобілізуватися.

Заступниця міністра каже, що йдеться не тільки про тих, хто відбуває покарання зараз, а й про колишніх засуджених.

Вони зняті з військового обліку, каже вона, і навіть якщо прийдуть до ТЦК, їм відмовлять.

Саме тому Мін'юст уже напрацював зміни до законодавства, які б дозволили мобілізувати засуджених, і подав їх на розгляд комітету Верховної Ради.

"Ми вважаємо, що це було б справедливо, по-перше. А по-друге, якщо правильно організувати цей процес (мобілізацію засуджених — ред.), це було б дуже корисно для нас", — сказала Висоцька.

Вона також висловила сподівання, що нові правила мобілізації ухвалять у січні-лютому, де зміни щодо мобілізації засуджених будуть "у якомусь обмеженому варіанті".

Таким варіантом, за її словами, може бути те, що дозволять мобілізувати тих, хто вийшов із в'язниці кілька років тому, або лише тих, кого засудили за окремі злочини.

"Хоча наша позиція така, що неважливо, за які злочини. Якщо покарання відбуте, людина на волі, ми всі маємо ставитись до неї як до звичайної", — додала вона.

Заступниця міністра юстиції також зауважила, що в росії є ціла система навчання, підготовки, вербування засуджених.

Це, на її думку, відображає різницю підготовки України та рф.

"Тому я думаю, що нам треба поспішати в цьому питанні", — стверджує Висоцька.

Що відомо про мобілізацію засуджених в рф

Раніше британська розвідка повідомляла, що російська влада продовжує відчувати проблеми з вербуванням до лав армії нових людей, попри те, що військова служба у рф зараз відкриває хороші можливості для отримання високого заробітку та різних привілеїв.

Тому росія активно відправляє злочинців, засуджених за тяжкі злочини, воювати в Україну.

Так з початку 2023 року Міністерство оборони рф активізувало схему вербування російських в'язнів для участі в бойових діях в Україні.

Розвідка Британії повідомляла, що Міноборони рф у квітні минулого року завербувало на війну до 10 тисяч в'язнів.

Окрім того, у  російській федерації почали масово вербувати жінок із колоній на війну в Україні. Оскільки жінки більш схильні до пропаганди, то погоджуються вони охочіше за чоловіків.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: