fbpx
Сьогодні
15:49 07 Тра 2024

У Криму загарбники цьогоріч нарахували 226 загиблих дельфінів

Фото: Телеграм / "Безмятежное море"

Від початку року на узбережжі тимчасово окупованого Криму виявлено 226 загиблих дельфінів.

Про це кримський Центр вивчення, порятунку і реабілітації морських ссавців "Безмятежное море" повідомляє у Телеграмі, передає Рубрика.

"З початку року ми врахували 226 викидів китоподібних на території півострова, половина припала на квітень", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що серед загиблих китоподібних:

  • афаліни становлять 7%,
  • білобочки – 16%,
  • азовки – 66%,
  • особини неуточненого виду – 11%.

Як повідомлялося, у Чорному морі внаслідок бойових дій тільки в березні загинули 130 дельфінів.

Загалом (з урахуванням того факту, що море викидає лише 5% тіл) унаслідок впливу військового фактору російських загарбників, за оцінками фахівців, реальна кількість загиблих тварин у 2024 році становить кілька тисяч.

Головним чинником загибелі китоподібних у Чорному морі є активність сонарів підводних човнів і надводних суден військ РФ.

Водночас до одеських берегів і берегів Болгарії також викинуло загиблих "азовок".

"І це є підтвердженням того факту, що активність ворожих субмарин і надводних човнів у тій частині Чорного моря біля Криму, Новоросійська — є головним фактором продовження загибелі рідкісних чорноморських китоподібних", — повідомив керівник науково-дослідного відділу національного природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв.

Окрім того, деяких тварин знайшли контуженими з симптомами ураження сонарами.

Русєв зауважив, що викиди дельфінів на берег у березні були дуже рідкісним явищем до початку війни.

Проте наразі дослідники оцінюють кількість загиблих тварин у декілька тисяч, з урахуванням того факту, що море викидає тільки 5% загиблих тіл.

Дослідник зауважив, що дельфіни почали масово гинути у березні 2022 року.

Масова загибель дельфінів

Ще на початку повномасштабного вторгнення правоохоронці відкрили справу через масове знищення об'єктів тваринного світу. Тоді на пляжах Одещини виявили велику кількість загиблих морських ссавців.

Через рік, у серпні 2023 року фахівці зафіксували ще понад 900 загиблих дельфінів у Чорному морі, яких винесло на узбережжях України, Болгарії та Туреччини.

Учені припускають, що на смерті дельфінів можуть впливати російські кораблі, які використовують акустичні сигнали гідролокатора, а також шуми від ракетних пусків та низьких польотів літаків.

Поміж іншим фахівці зауважують велику кількість мін, які створюють перешкоди для вільного пересування дельфінів.

Як писала Рубрика, дельфіни в Чорному морі, які зазвичай зимують поблизу берегів Криму, Грузії та Туреччини, цьогоріч мігрували на мілководдя.

Наприкінці літа 2022 року "Рубрика" побувала в Національному природному парку "Тузлівські лимани", щоб з'ясувати, наскільки згубною є війна для довкілля. Читайте матеріал присвячений одній із найсумніших тем — загибелі дельфінів

У 2023 році Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів порахувало, що сума збитків українському довкіллю внаслідок повномасштабного вторгнення росії вже сягнула 57 мільярдів доларів. Міністр Міндовкілля повідомив, що Україна вже почала часткове відновлення екосистем. Нагадаємо, один день агресії рф коштує українській екології 4 млрд гривень.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: