fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 15:29 07 Тра 2024

Український ветеранський фонд проводить групи підтримки: для кого це рішення?

English version here

Групи допомагатимуть проживати біль утрати у колі людей зі схожим досвідом. 

У чому проблема?

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

Яке рішення?

Для людей, які переживають втрату своїх рідних чи близьких, Український ветеранський фонд організовує спеціальні групи підтримки. Це безоплатні онлайн та офлайн зустрічі з фахівцями кризової допомоги та людьми, які опинились в схожих життєвих обставинах. Під час них можна висловити свою проблему, бути почутим, спільно пошукати виходи із ситуацій.

Про роботу проєкту, який став можливим завдяки програмі Український Фонд Швидкого Реагування IREX яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США, "Рубрика" розпитала в психологів фонду.

Як це працює?

Безпечне коло людей зі схожим болем і досвідом 

Групи підтримки Українського ветеранського фонду — це не терапевтичні групи, а зустрічі підтримки, які модерують фахові психологи. Мета таких зустрічей — познайомити людей між собою для взаємопідтримки та надати їм інструменти для самодопомоги під час проживання горя та скорботи. Окрім підтримки одне від одного, учасники й учасниці груп отримують також психологічну допомогу від фахівців. 

Ведучі груп підтримки — це сертифіковані психологи, які вже третій рік працюють на лінії кризової підтримки, допомагаючи людям в різних кризових  ситуаціях і питаннях. 

"Втрата супроводжує нас по життю, але ми все одно до неї не готові, навіть в умовах війни, навіть, коли розуміємо, що війна — це про смерть. Складно виміряти, скільки нашої уваги потребують люди, які втратили на війні дітей, коханих, друзів. Вони одночасно переживають душевний біль, смуток, провину, безпорадність, розпач… Хтось пройде шлях скорботи самостійно, а комусь вельми потрібна підтримка людей зі схожим досвідом", — коментує психологиня Гарячої лінії кризової підтримки Українського ветеранського фонду Тетяна Вареня.

Психологиня Тетяна Вареня

Психологиня зауважує, горювання — це особистий процес переживання втрати, без якого не відбувається повернення до нормального життя. Заради цього відновлення й існують групи підтримки для людей, що втратили рідних, коханих, близьких людей. 

"Скорбота дуже індивідуальна, але вона тісно пов'язана зі взаєминами, тому такі групи мають бути, щоб людина в скорботі мала можливість вибору: чи залишатися їй наодинці з горем, чи проходити цей нелегкий шлях у невеличкому, але безпечному колі людей зі схожим досвідом і болем", — додає Тетяна Вареня.

У чому особливість груп підтримки від ветеранського фонду?

У фонді говорять, головне в роботі груп психологічної підтримки — це створення атмосфери безпеки та довіри, щоби людина безпечно могла виразити та опрацювати свої почуття горювання, почути інших учасників/ць зі схожим досвідом, порівняти свої відчуття, отримати підтримку від інших без страху, що може бути осуд чи недоречні коментарі на кшталт "скільки можна горювати, ти ще молода, ще одружишся".

Питання, які озвучують люди, що звертаються по допомогу до психологів фонду, дуже різноманітні. Це і труднощі з прийняттям смерті близької людини та нерозуміння, як жити далі, бо зі смертю близької людини зникають плани на майбутнє, втрачається довіра до людей. Є також багато скарг на психосоматичні прояви, такі як "клубок у горлі", немає апетиту, болі в животі, нудота та інші. Досить часті скарги на порушення сну: або "не можу заснути", або "прокидаюся о третій ночі, і все — повна голова негативних думок".

Супровідні групи допомагають учасникам проживати біль та розпач, гнів та тугу, підтримують у стані самотності та нерозуміння.

"Ми третій рік живемо в умовах повномасштабної війни. І в цих умовах нам всім необхідно проявляти терпіння та людяність одне до одного, навіть якщо не вистачає ресурсу. І саме людяності ми намагаємось додати на наших групах підтримки", — говорить керівник Гарячої лінії кризової підтримки Українського ветеранського фонду ветеран та психолог Олександр Чаморсов

Керівник Гарячої лінії кризової підтримки Українського ветеранського фонду Олександр Чаморсов

"Наразі маємо дві групи підтримки для людей, які переживають втрату. Група на основі «лагідного» супроводу для людей, які втратили рідних чи близьких менш як 4 місяці тому, відбувається в онлайн-форматі. Групи такого типу ми започаткували одні з перших в Україні. Ці групи відкриті й передбачають серію зустрічей відповідно до потреб учасників, кожна тривалістю 2 години. Це зустрічі підтримки, які модеруються нашими психологами. Інша група, що проходитиме в очному форматі та набір на яку ми оголосили 6 травня, призначена для людей, у яких після втрати минуло більше як 4 місяці. За основу взята 8-крокова програма "груп підтримки для дорослих, які втратили близьких". Програма адаптована нашими психологами під сьогодення. Ця група — закритого типу, зустрічі відбуватимуться два рази на місяць, загалом передбачено 8 зустрічей", — розповідає Олександр Чаморсов. 

До кожного із форматів можуть долучатися нові учасники. Участь безоплатна.

  • Зареєструватися на групу підтримки онлайн можна тут. Групи відкриті та передбачають серію зустрічей тривалістю 2 години кожна. Кількість учасників — 10–14. Зустрічі відбуватимуться щопʼятниці, о 18:00, онлайн на платформі Google Meet. Старт нової групи — у травні. Після першої зустрічі учасники та учасниці зможуть вирішити, чи продовжувати їм відвідувати зустрічі.
  • Форма для реєстрації на очну групу підтримки закритого типу, в якій буде до 8 учасників, знаходиться за посиланням. Зустрічі будуть відбуватися в Києві, один раз на два тижні, у суботу, о 12:00 в затишному кабінеті МРЦ "Personalite", що в районі Караваєвих дач. Кількість зустрічей — до 8, тривалість зустрічі — 3 години з перервою. Старт групи у травні-червні. 

Перед формуванням групи передбачено індивідуальну консультацію. Це зустріч, яка триватиме одну годину та відбуватиметься онлайн. Метою консультації є знайомство та робота над проблемами, про які людина не готова говорити на загал.

Крім того, усі учасники груп, а також всі інші люди, які потребують сьогодні психологічної підтримки, можуть 24/7 зателефонувати на Гарячу лінію кризової підтримки Українського ветеранського фонду: 0800-33-20-29. При цьому учасники груп за бажанням можуть спілкуватися саме з ведучими груп підтримки, які вони відвідують.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення понад 4 тис. ветеранів отримали психологічну підтримку у стінах Києво-Могилянської академії.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: