fbpx
Сьогодні
09:47 16 Січ 2024

Нову редакцію законопроєкту про мобілізацію подадуть у Верховну Раду за кілька тижнів

Найімовірніше, за кілька тижнів нову редакцію законопроєкту про мобілізацію внесуть до Верховної Ради. До того часу цю редакцію мають погодити в уряді.

Про це заявила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова в етері телемаратону 15 січня, пише Рубрика.

"Ми б хотіли, щоб це були дні, але розуміємо, що це буде, найімовірніше, кілька тижнів", — сказала вона.

Також Калмикова розповіла, що кардинальних змін у новій редакції законопроєкту не буде, проте зміняться "підходи до окремих категорій громадян".

Головна ж ідея законопроєкту незмінна, стверджує заступниця міністра оборони.

Вона полягає в тому, щоб дати можливість відпочити тим, хто воює на передовій з 2022 року й довше:

"Для цього треба не тільки встановити норми звільнення зі служби, а й розв'язати проблему заміни людей на фронті".

Раніше міністр оборони Рустем Умєров заявив, що команда міністерства вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію. За його словами, у ній врахували всі пропозиції, які погодили з депутатами на засіданнях парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Законопроєкт про мобілізацію

25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

У ньому прописані пропозиції, зокрема, щодо:

  • ротації;
  • вручення повісток, зокрема в електронній формі;
  • обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин;
  • зміни призовного віку з 27 до 25 років;
  • відпусток для звільнених із полону та рекрутингу;
  • базової військової служби.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має створити умови для "належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройній агресії проти України".

4 січня Комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд нового закону про мобілізацію. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та міністр оборони Рустем Умєров були присутніми та прокоментували цей законопроєкт, заявивши, що посилення мобілізації — це "об'єктива складова війни".

Своєю чергою Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.

Раніше також і заступник голови Комітету з нацбезпеки Єгор Чернєв зазначив, що у документі міститься багато спірних питань, і вони стосуються, зокрема, обмежень для ухилянтів. Він також розповів, що у Раді пропонують змінити норми про розсилання повісток через електронну пошту та відстрочку для деяких категорій населення.

Лідер фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія також казав, що стосовно законопроєкту було багато дискусій, оскільки не всі норми можуть підтримати. За його словами, деякі положення відкликаної редакції законопроєкту порушують права людини, а деякі "неоптимально сформульовані".

Урядовий законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби повернуто назад на доопрацювання.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: