fbpx
Сьогодні
17:44 16 Січ 2024

Рух вантажівок відновлений: польські перевізники розблокували пункти пропуску "Краківець" та "Рава-Руська"

Фото: Західне регіональне управління Держприкордонслужби

Польські перевізники завершили блокування кордону перед пунктами пропуску «Краківець» та «Рава-Руська».

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Державну прикордонну службу.

«За інформацією від Прикордонної варти Республіки Польща – сьогодні близько 16:00 (за київським часом) завершилася акція протесту перед пунктами пропуску «Краківець-Корчова» та «Рава-Руська-Гребенне», – інформує пресслужба прикордонного відомства.

Наразі на в'їзд в Україну перед цими пунктами пропуску очікують майже 700 вантажівок. Оформлення та пропуск через кордон вантажівок в обох напрямках відбувається у звичайному режимі. Прикордонники спільно з працівниками контрольних служб працюють, щоб забезпечити пропуск максимальної кількості вантажівок.

Нагадаємо, Міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак повідомив, що із польськими перевізниками досягли домовленостей і ті тимчасово припинили блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною.

Минулого тижня заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач заявив, що Україна вже виконала свою частину домовленостей щодо розблокування польсько-українського кордону. Їх узгодили ще в грудні під час візиту представників польського уряду до Києва. Над задоволенням решти вимог польських протестувальників мав працювати польський уряд. Деркач наголошував, що не йдеться про скасування угоди про лібералізацію перевезень між Україною і ЄС.

Прем'єр Польщі Дональд Туск казав, що «транспортний безвіз» України та ЄС триватиме до 30 червня 2024 року і малоймовірно, що правила можуть змінити до звершення дії угоди. Однак він сказав, що на «оперативному рівні» можна знайти інші рішення.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйк й заблокували низку КПП.

Польський уряд не може в односторонньому випадку вплинути на угоду між Україною та Європейським союзом щодо лібералізації вантажних перевезень, попри те, що це є однією з вимог протестувальників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Державний бюджет України через страйк польських перевізників й блокування кордону втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

Прем'єр Польщі Дональд Туск пообіцяв, що він намагатиметься переконати польських перевізників перестати блокувати пропуск вантажівок на кордоні з Україною.

Як повідомлялось, 16 грудня, на польсько-українському кордоні помер водій машини, яка стояла в черзі через страйк польських перевізників.

Причиною страйку називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС.

Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: