fbpx
Сьогодні
15:26 16 Січ 2024

Чехія запропонувала допомогу Україні в експертизі захисту ядерних об’єктів

English version here

У Чехії вважають український Мирний план єдиним прийнятним і запропонували допомогу в експертизі захисту ядерних об'єктів.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Ян Маріан, який узяв участь в обговоренні плану в швейцарському Давосі, інформує Рубрика із посиланням на МЗС Чехії.

"Мирний план президента Зеленського – це єдиний план, який можна розглядати для Чехії", – заявив дипломат.

За його словами, Чехія підтримує конкретні кроки, наприклад, у Групі з ядерної безпеки, співголовою якої є країна.

Таким чином Чехія пропонує Україні свою експертизу щодо захисту ядерних об'єктів, тим самим готуючи її до ситуації, коли відбуватимуться мирні переговори з Росією.

Маріан також зазначив, що Чеська Республіка буде залучена до організації заходів, в яких візьмуть участь експерти з відповідних країн.

Він наголосив, що підтримка українського мирного плану також буде темою подальших переговорів, які пройдуть не лише на рівні заступників голів МЗС чи радників з безпеки, а й глав урядів і президентів.

Можливості реалізації Мирного плану Президента Володимира Зеленського були темою зустрічі, яка відбулася в неділю, 14 січня 2024 року, в Давосі (Швейцарія) за участю представників Групи семи, Європейського Союзу та низки неєвропейських країн.

Чеську делегацію на зустрічі очолював заступник міністра закордонних справ Ян Маріан.

Що відомо про допомогу Чехії

Нагадаємо, у вересні Чехія домовилася з Данією та Нідерландами про постачання чеської військової допомоги в Україну за їхньої фінансової підтримки.

Також повідомлялось, що Данія та Чехія передадуть українським Збройним силам бойові машини піхоти, танки, важке озброєння та інші види озброєння з заводів та складів у Чехії.

Окрім того, Чеська Республіка передасть Україні ліцензію на виробництво штурмових гвинтівок CZ BREN 2, а також допоможе налагодити в Україні виробництво боєприпасів до них.

Ми вже писали про ініціативу "Подарунок для Путіна". Вона відома тим, що збирала кошти на модернізований T-72 для України вартістю 30 млн крон, який назвали "Томашем" на честь першого президента Чехословаччини.

Як писала Рубрика, чеська ініціатива "Подарунок для Путіна" (Dárek pro Putina) анонсувала про фінальний етап збирання 15 мобільних комплексів протиповітряної оборони Victor для України.

Окрім того чеським активістам вдалося зібрати кошти на РСЗВ для України.

18 листопада ГО "Подарунок Путіну" запустила новий збір для України, присвячений 34-й річниці Оксамитової революції. Кошти підуть на закупівлю гелікоптера Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Також Чехія закупить боєприпаси для протитанкової зброї РПГ-7 у збройової компанії STV Group на суму до 2,5 млрд крон (110, 1 млн доларів).

А у січні українські Сили оборони отримали від Чеської Республіки 26 самохідних артилерійських установок DANA-М2 у калібрі 152 мм.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: