fbpx
Сьогодні
13:44 12 Жов 2023

Данія та Чехія передадуть Україні військову техніку з чеських заводів та складів: деталі

English version here

Фото:facebook.com/GeneralStaff

Найближчими місяцями Данія та Чехія передадуть українським Збройним силам бойові машини піхоти, танки, важке озброєння та інші види озброєння з заводів та складів у Чехії.

Про це йдеться у заяві Міноборони Данії, пише Рубрика.

Данія та Чехія домовилися про надання Україні сучасних систем озброєння, які допоможуть у боротьбі проти російської агресії як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективах.

В якості першої частини допомоги дві країни планують поставити з виробничих ліній і складів чеських виробників:

  • близько 50 БМП і танків;
  • 2500 пістолетів;
  • 7000 гвинтівок;
  • 500 ручних кулеметів;
  • 500 снайперських гвинтівок;
  • обладнання для радіоелектронної боротьби та розвідки спостереження;
  • артилерійські боєприпаси.

"Це значна пожертва обладнання, яке має великий попит в Україні, і яке стало можливим завдяки зразковій співпраці між Данією та Чеською Республікою", — сказав міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен.

Заступник міністра оборони Чехії Даніель Блажковец зазначив, що така співпраця означає, що військова підтримка України продовжуватиметься не лише в найближчі місяці, але й у 2024 році, а також у довгостроковій перспективі, якщо це буде необхідно.

Зазначається, що серед військової техніки, які дві країни передадуть українським бійцям, будуть як сучасні чеські системи озброєння, так і відремонтована техніка, яку ЗСУ вже звикли використовувати на полі бою.

У відомстві підкреслили, що перелік техніки узгоджується з побажаннями та потребами ЗСУ та суттєво сприятиме їх бойовій потужності.

Данія та Чехія також планують передати додаткове обладнання, зокрема:

  • 500 великокаліберних кулеметів;
  • 280 соплових пістолетів;
  • 7 тисяч одиниць протитанкової зброї;
  • 10 000 ручних гранат;
  • 60 мінометних систем.

Крім того, країни обіцяють передати значну кількість систем боротьби з дронами.

"Рамштайн-16"

Нагадаємо, 11 жовтня у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі пройшло 16-е засідання союзників України у форматі "Рамштайн". На ньому вперше був присутній президент Володимир Зеленський.

Низка країн оголосили, що нададуть Україні додаткову військову допомогу.

Неповний перелік дій країн-партнерів для підтримки України за результатами Рамштайн-16:

США: 200 млн доларів: новий пакет допомоги включатиме боєприпаси для ППО, артилерійські боєприпаси та ракети, посилення авіаційного озброєння, протитанкову зброю.

Велика Британія: 115 млн євро – повний пакет допомоги для фінансування розмінування та обслуговування техніки

Данія: передача F-16 на початку 2024 року

Фінляндія: новий пакет допомоги на 95 млн євро

Канада: 25 млн доларів на теплу уніформу для військових та підготовку до зимової кампанії

Бельгія: готуватиме пілотів F-16 та планувальників місій, дві бельгійські компанії (Sabena Engineering і Patria Bec) нададуть суттєву технічну підтримку флоту F-16. Бельгія знову прийме на навчання загін українських технічних спеціалістів. З 2025 року Бельгія надаватиме Україні винищувачі F-16

Норвегія: 18,5 млн доларів на розмінування

Іспанія: надасть додаткові системи ППО, допоможе теплим одягом для воїнів та генераторами для підготовки до зими, а також виділить 1,5 млн євро на гуманітарне розмінування.

Німеччина: посилення української системи додатковими ракетами, а також танки

Болгарія: підписано меморандум про наміри між Міністерством оборони Украни та Міністерством оборони республіки Болгарія. Меморандум визначає, але не лімітує основні напрями подальшої співпраці між країнами в сфері оборони. Він, крім іншого, включає співпрацю за напрямами кібернетичної безпеки, стратегічних комунікацій, а також надання матеріально-технічної допомоги. Болгарія буде допомагати з мовними курсами для пілотів F-16

Литва: 2 зенітно-ракетні комплекси NASAMS, артилерійські боєприпаси калібру 155 мм, а також для зимової кампанії – електрогенератори, армійські похідні ліжка та тепла уніформа.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Президент Володимир Зеленський подякував США, Бельгії та всім учасникам Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" за непохитну підтримку України.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: