fbpx
Сьогодні
14:43 14 Січ 2024

Олещук підтримав Сирського щодо посилення авіації: потрібна будь-яка допомога, однак F-16 у пріоритеті

Фото: Скріншот

Винищувачі F-16 на цей момент в пріоритеті, проте Україна не виключає будь-яку допомогу партнерів щодо багатоцільових літаків, штурмової авіації та вертольотів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram-канал командувача Повітряних Сил Збройних Сил України Миколи Олещука.

Як зазначив керманич ПС ЗСУ, Повітряні Сили розглядають різні авіаційні платформи, які допоможуть посилити бойову авіацію України.

Олещук підкреслив, що на сьогодні в пріоритеті освоєння F-16, керувати яким уже навчаються українські пілоти. Водночас фахівці вивчають й інші можливості щодо збільшення бойового потенціалу авіації.

"Я щодня на постійному контакті з командувачем Сухопутних військ ЗС України, керівниками угруповань військ, і ми робимо усе для того, аби забезпечити максимально можливе прикриття військ від повітряних атак ворога на різних напрямках", – додав командувач Повітряних сил.

Генерал уточнив, що на цей момент на озброєнні Повітряних сил чотири основні типи бойових літаків.

"Поступово їх замінюватиме західна техніка. Україна не виключає будь-яку допомогу партнерів щодо багатоцільових літаків, штурмової авіації, вертольотів. Втім, освоєння нових типів літаків є складним й не швидким процесом", зауважив Олещук.

Як пояснив командувач, відмовитись від експлуатації радянських літаків одразу не вийде. Через це поряд із F-16 у небі працюватимуть і МіГ-29.

Також не виключають й те, що бойові спроможності бомбардувальників Су-24М посилить Mirage-2000D, а штурмовиків Су-25 – A-10 Thunderbolt II.

"Днями обговорили із генерал-полковником Олександром Сирським перспективні напрямки подальшої роботи у сфері розвитку та зміцнення авіаційної компоненти Повітряних Сил та армійської авіації Сухопутних військ.

І робимо все для того, щоб наші війська були прикриті з повітря, і щоби ворог відчув потужний кулак ударної авіації", – додав командувач Повітряних сил.

Нагадаємо, що командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що партнери могли б посилити авіацію України, передавши, до прикладу, штурмовики A-10 Thunderbolt.

Сирський вважає, що винищувач А-10 надасть вирішальну підтримку наземним силам, коли вони намагатимуться перехопити ініціативу на фронті. Як пояснив командувач, штурмовики допоможуть знищувати наземні цілі.

Своєю чергою у Повітряних Силах також зазначили, що Україна дійсно потребує посилення армійської авіації, проте мова йде не лише про штурмовики. Це також можуть бути ударні гелікоптери.

Що відомо про надання літаків F-16 Україні

Нагадаємо, раніше прем'єр Нідерландів Рютте у розмові із Зеленським заявив про підготовку до передачі Україні перших F-16.

Раніше Ігнат заявляв про те, що F-16, які отримає Україна, необхідно модернізувати.

Норвегія оголосила, що відправить два винищувачі F-16 до Данії для навчання українських пілотів їхньому використанню, й підтвердила відправлення 10 інструкторів до Данії, щоб допомогти в навчанні.

Бельгія також відправить два двомісні винищувачі F-16 і близько п'ятдесяти осіб до Данії в період з березня по вересень для навчань українських пілотів.

Окрім того, уже перші шестеро українських пілотів пройшли базову підготовку у Королівських військово-повітряних силах Великої Британії та зараз навчаються керувати винищувачами F-16 у Данії.

Загалом на сьогодні українські пілоти навчаються у трьох країнах: ці три групи льотчиків має індивідуальну програму підготовки.

Варто додати, що у Повітряних силах поки не бачать сенсу у доставці винищувачів F-16 в Україну. Оскільки літаки стоятимуть під прицілом ворога.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: