fbpx
Сьогодні
09:21 07 Січ 2024

До України прибула з візитом глава МЗС Японії: що відомо

English version here

Фото: EPA/БГНЕС

7 січня до України завітала міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава, яка планує провести зустрічі в Києві, зокрема з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Про це повідомляють у МЗС Японії.

У відомстві заявили, що це – перший візит Камікави до України з моменту її вступу на посаду у вересні.

"Під час візиту міністр Камікава вкотре підтвердить українській стороні, що послідовна політика Японії щодо підтримки України залишається незмінною навіть в умовах нинішньої складної міжнародної ситуації.

Міністр Камікава також поінформує українську сторону про деталі відповідної допомоги та плани нашої держави", зазначили у повідомленні.

Окрім того, як підкреслили у МЗС Японії, Камікава безпосередньо повідомить українській стороні, що Японія "рішуче продемонструє свою відданість відновленню та реконструкції України в рамках тісного державно-приватного партнерства".

міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава

Фото: Kyodo

Саме тому 19 лютого зовнішньополітичне відомство східної країни організує Японсько-українську конференцію з питань сприяння економічній реконструкції за особистої участі прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Також під час візиту Камікава проведе консультації з партнерами з української сторони щодо розширення співпраці між двома країнами.

До того ж міністерка візьме участь "у відвертій дискусії з українськими партнерами щодо зусиль, спрямованих на досягнення справедливого і тривалого миру, яким українська сторона надає великого значення, а також щодо потенціалу Японії щодо конкретного внеску в цей процес".

Варто зазначити, що у рамках візиту Камікава візьме участь у церемонії передачі великогабаритного енергетичного обладнання для допомоги в підготовці до зими.

Очільниця японського відомства відвідає місце надання допомоги жінкам та дітям. Цим вона хоче підкреслити, що активна участь жінок як лідерів у відновленні та розбудові миру дозволить досягти більш стійкого миру.

"Під час усіх програм візиту міністр Камікава продемонструє рішучість Японії підтримувати міжнародний порядок, заснований на "верховенстві права", і неприйнятність односторонньої зміни статус-кво за допомогою сили, як у випадку агресії Росії проти України" – додають у повідомленні МЗС Японії.

Допомога від Японії

Як зазначають у Мінекеноміки, на сьогодні реалізована чи перебуває в стадії реалізації низка проєктів допомоги Україні, ініційовані або профінансовані Японією.

Так, раніше ДСНС було передано:

Упродовж 2022 – 2023 років Представництвом ПРООН в Україні за підтримки Уряду Японії реалізовано проєкт міжнародної технічної допомоги в сфері гуманітарного розмінування, в рамках якого ДСНС отримала автомобілі для піротехнічних груп, обладнання, спорядження для саперів тощо.

Нагадаємо, що Японія планує виділити 160 млн євро для підтримки проєктів економічного відновлення України.

Також у жовтні Японія та Україна розпочали перший раунд переговорів про гарантії безпеки. В Офісі Президента сказали, що Японія стала четвертою державою після США, Великобританії та Канади, з якими Україна розпочала спільні переговори.

Окрім того, 7 грудня 2023 року прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда повідомив, що Японія готова надати додаткові кошти на підтримку України. Мова про 4,5 млрд доларів.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: