fbpx
Сьогодні
20:45 28 Лис 2023

Японія долучиться до багатонаціонального проєкту з розмінування України

English version here

Японія планує приєднатися до багатонаціонального проекту з розмінування України в межах "Контактної групи з питань оборони України".

Про це повідомляє Kyodo News із посиланням на джерела в уряді Японії, пише Рубрика.

Зазначається, що Японія долучиться до очолюваної Литвою структури з підтримки розмінування в складі "Контактної групи" та надасть Україні обладнання для розмінування і візьме участь у навчанні користування ним особового складу. Японські військові також, ймовірно, приєднаються до структури у складі "Контактної групи" в галузі інформації та технологій, щоб допомогти посилити кібербезпеку України на тлі постійних кібератак з боку РФ. Співрозмовники видання також поінформували, що міністр оборони Японії Мінору Кіхара незабаром офіційного оголосить про ці наміри.

Цей крок спрямований на розширення зусиль Токіо з надання Україні нелетальної допомоги, в тому числі й з відбудови, оскільки суворі правила Японії щодо експорту зброї та боєприпасів згідно з Конституцією, яка відмовляється від війни, не дозволяють країні пропонувати пряму військову допомогу.

Японія вже поставила Україні засоби з виявлення мін і провела кілька навчальних програм для персоналу з розмінування, а також домовилася з Камбоджею співпрацювати у сфері знешкодження російських мін і бомб в Україні. Важливо, що Камбоджа має великий досвід у розмінуванні, оскільки в попередні роки за підтримки міжнародних партнерів вона змогла знищити велику кількість мін, встановлених під час минулої громадянської війни.

Допомога від Японії

Як зазначають у Мінекеноміки, на сьогодні реалізована чи перебуває в стадії реалізації низка проєктів допомоги Україні, ініційовані або профінансовані Японією.

Так, раніше ДСНС було передано:

  • 12 оперативних піротехнічних машин, закуплених ЮНІСЕФ за підтримки Уряду Японії,
  • 30 вантажівок (в рамках реалізації "Проекту розвитку спроможностей у гуманітарному розмінуванні та знешкодженні вибухонебезпечних предметів").

Упродовж 2022 – 2023 років Представництвом ПРООН в Україні за підтримки Уряду Японії реалізовано проєкт міжнародної технічної допомоги в сфері гуманітарного розмінування, в рамках якого ДСНС отримала автомобілі для піротехнічних груп, обладнання, спорядження для саперів тощо.

Нині триває реалізація проектів "Покращення обладнання для гуманітарного розмінування",  розрахованих до 2025 року. Проєкти реалізуються в рамках Грантової угоди для Програми екстреного відновлення між Урядом України та Японським агентством міжнародного співробітництва.

Нагадаємо, що Японія планує виділити 160 млн євро для підтримки проєктів економічного відновлення України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: