fbpx
Сьогодні
Відео 15:40 21 Лис 2023

Україна отримала від Японії 40 спецмашин та обладнання для розмінування

English version here

Фото: Фейсбук / ДСНС

Японія надала 40 автомобілів та обладнання для розмінування піротехнічним підрозділам, що займаються безпосередньо очищенням української землі від мін та снарядів, що не розірвалися.

Про це повідомили в Мінекономіки України, пише Рубрика.

У відомстві розповіли, що Україні передали:

  • 20 автомобілів типу пікап,
  • 20 автомобілів типу універсал,
  • 50 металодетекторів ALIS від JICA,
  • 150 контейнерів вогнегасної рідини від компанії Shabondama Soap Co., Ltd.

Як наголошують, спеціальне обладнання від Японії допоможе в розмінуванні територій, що постраждали від військової російської агресії.

У міністерстві повідомили, що у церемонії передачі взяли участь міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Івата Казучіка та посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

Японія передала спецтехніку

Фото: Фейсбук / ДСНС

"Україна надзвичайно вдячна Японії за підтримку та допомогу, яку ваша країна вже надала нам з початку широкомасштабного вторгнення та продовжує надавати. Нинішня допомога вкрай цінна для нас. Адже завдяки їй ми швидше зможемо зробити нашу землю безпечною.

Передані техніка та обладнання допоможуть оснастити та зробити мобільними не менше сорока груп розмінувальників. А це – десятки та сотні збережених життів українців, це більш швидке повернення аграрних земель у використання", – зазначила перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Японія передала спецтехніку

Фото: Фейсбук / ДСНС

Зазначають, що практично щомісяця уряд Японії передає Україні:

  • технічне обладнання,
  • автомобільну техніку,
  • машини розмінування для якнайшвидшого очищення наших територій і водойм.

Окрім того, Україна планує до кінця наступного року підготувати 5 тисяч саперів і піротехніків. Тому одночасно з підготовкою дуже необхідне оснащення військовослужбовців і рятувальників, які опікуються розмінуванням, автомобільним і спеціальним транспортом та обладнанням.

Уряд Японії передає обладнання Україні не тільки безпосередньо, а й через низку організацій, зокрема ООН.

Допомога від Японії

Як зазначають у Мінекеноміки, на сьогодні реалізована чи перебуває в стадії реалізації низка проєктів допомоги Україні, ініційовані або профінансовані Японією.

Так, раніше ДСНС було передано:

  • 12 оперативних піротехнічних машин, закуплених ЮНІСЕФ за підтримки Уряду Японії,
  • 30 вантажівок (в рамках реалізації "Проекту розвитку спроможностей у гуманітарному розмінуванні та знешкодженні вибухонебезпечних предметів").

Упродовж 2022 – 2023 років Представництвом ПРООН в Україні за підтримки Уряду Японії реалізовано проєкт міжнародної технічної допомоги в сфері гуманітарного розмінування, в рамках якого ДСНС отримала автомобілі для піротехнічних груп, обладнання, спорядження для саперів тощо.

Нині триває реалізація проектів "Покращення обладнання для гуманітарного розмінування",  розрахованих до 2025 року. Проєкти реалізуються в рамках Грантової угоди для Програми екстреного відновлення між Урядом України та Японським агентством міжнародного співробітництва.

Нагадаємо, що Японія планує виділити 160 млн євро для підтримки проєктів економічного відновлення України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: