fbpx
Сьогодні
15:58 06 Січ 2024

ГУР: Україна готова для повернення полонених до креативних рішень

English version here

Фото: dmytro_lubinetzs

Серед російських полонених є ті, у поверненні яких зацікавлене керівництво рф, тому Україна готова до будь-яких креативних рішень для повернення своїх військових.

Про це розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

"Головне для України – забезпечити результат. І для цього, у тому числі, залучаються посередники. Цього разу Україна вдячна Об'єднаним Арабським Еміратам. Але цей перелік дуже широкий, ми готові його максимально розширювати і збільшувати. Інструменти можуть бути різні, ми готові на найбільш креативні рішення", – сказав розвідник.

Юсов додав, що головне у процесі обміну – це зацікавлення двох сторін.

Нагадаємо, що росія гальмує цей процес і не поспішає повертати полонених. Проте, за словами розвідника, так звані вибори у рф тиснуть на цей процес обміну.

У представника розвідки запитали, чи є особи, в обміні яких росія зацікавлена, на що Юсов відповів:

"Є. І кількість таких осіб збільшується. Звичайно, обмінний процес, а особливо переговорний процес – це надзвичайно тонка річ, закрита і непублічна.

У більшості випадків коментування її недоречне і може зашкодити… Так, серед російських полонених є особи, які дуже цікавлять якщо не російське суспільство, то російське воєнно-політичне керівництво".

Що відомо про останній обмін військовополонених

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зазначав, що обмін, який відбувся 3 січня, став найбільшим за кількістю повернутих захисників.

Серед звільнених 230 українців та українок були, зокрема:

  • 130 представників Збройних сил України. Серед них 14 із тероборони та 14 — із Військово-морських сил;
  • 55 нацгвардійців;
  • 38 прикордонників;
  • 1 поліціянт;
  • 6 цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48).

Більшість звільнених – чоловіки (225), п'ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Також додому повернулися, зокрема, семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, і нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов'язки на ЧАЕС.

Загалом з російського полону за час повномасштабної війни звільнено 2828 українців, цей процес триватиме і надалі.

Слід зазначити, що в Україні місця утримання російських військовополонених переповнені.

У Координаційний штаб в кінці листопада повідомили, що рф призупинила обміни полоненими, щоб вплинути на українське суспільство.

Окрім того, раніше омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що чимало російських полонених хочуть повернутися додому, однак Росія ігнорує їх прохання і відмовляєте від обміну з Україною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: