fbpx
Сьогодні
22:23 05 Січ 2024

Буданов не розкриває деталі обміну полоненими, проте запевнив, що Україна поверне з полону всіх "азовців"

Фото: Reuters

росія грає на поверненні полонених бійців полку "Азов", бо в українському суспільстві ця тема сприймається дуже болісно.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив керівник ГУР МО України, керівник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Кирило Буданов, пише Рубрика.

"Росія веде свою звичну гру. Намагається розіграти карту "соціально складних", у їхньому розумінні, верств нашого населення, до яких можна віднести питання "Азова", тому що у суспільстві це сприймається дуже болісно. Вони мріють про те, що гра на цій тематиці дасть їм якусь користь щодо дестабілізації нашої країни", – сказав Буданов.

Водночас він підкреслив, що навіть командирів полку "Азов" було повернуто, і з часом "будуть витягнуті всі".

Керівник ГУР наголосив, що Україна наполегливо працює над тим, щоб повернути кожного полоненого.

"Це титанічні зусилля. Для вирішення цих проблем докладаються всі наявні у нас спроможності", – запевнив Буданов, зауваживши, що Київ не нехтує допомогою іноземних колег.

Він також зазначив, що кожен обмін полоненими – це окрема операція:

"Кожен обмін – це окрема операція. Вона не має нічого спільного з юридичною або роботою громадських організацій. Тут використовуються абсолютно всі важелі. Я не буду розкривати форм і методів. Нічого спільного з цивілізованою роботою у цьому немає", – сказав Буданов.

Більше про обмін

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зазначав, що обмін, який відбувся 3 січня, став найбільшим за кількістю повернутих захисників.

Серед звільнених 230 українців та українок були, зокрема:

  • 130 представників Збройних сил України. Серед них 14 із тероборони та 14 — із Військово-морських сил;
  • 55 нацгвардійців;
  • 38 прикордонників;
  • 1 поліціянт;
  • 6 цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48).

Більшість звільнених – чоловіки (225), п'ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Також додому повернулися, зокрема, семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, і нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов'язки на ЧАЕС.

Загалом з російського полону за час повномасштабної війни звільнено 2828 українців, цей процес триватиме і надалі.

Слід зазначити, що в Україні місця утримання російських військовополонених переповнені.

У Координаційний штаб в кінці листопада повідомили, що рф призупинила обміни полоненими, щоб вплинути на українське суспільство.

Окрім того, раніше омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що чимало російських полонених хочуть повернутися додому, однак Росія ігнорує їх прохання і відмовляєте від обміну з Україною.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: