fbpx
Сьогодні
13:40 04 Січ 2024

У росії розганяють фейк про обмін військовополоненими 3 січня: що відомо

English version here

У російській федерації поширюють інформацію про те, що в межах обміну полоненими, який відбувся 3 січня, Україні вдалося повернути з полону тільки 173 людей в обмін на 248 росіян.

Про фейк кремлівської пропаганди повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, передає Рубрика.

Також у рф стверджують, що додатково рф отримала 75 військових за пʼятьох командирів оборони Азовсталі, яких влітку 2023 року президент України Володимир Зеленський забрав із Туреччини. Але це теж фейк.

Приклад поширення фейку російської пропаганди. Фото:
Telegram / SPRAVDI

Насправді ж в Україну повернулися 230 людей, серед яких: 130 військовослужбовців, 55 нацгвардійців, 38 прикордонників, 1 поліціянт і 6 цивільних.

Центр стратегічних комунікацій пояснює, що про повернення з полону саме такої кількості українських бійців повідомив глава держави й інші структури, які були причетні до обміну.

«російська пропаганда цією брехнею намагається викликати недовіру до української влади та нав'язати думку, що українській владі "начхати на долі полонених". Подібні вигадки розповсюджуються кремлем щоразу, коли йдеться про обмін полоненими», — зазначили там.

Більше про обмін

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зазначав, що обмін, який відбувся 3 січня, став найбільшим за кількістю повернутих захисників.

Серед звільнених 230 українців та українок були, зокрема:

  • 130 представників Збройних сил України. Серед них 14 із тероборони та 14 — із Військово-морських сил;
  • 55 нацгвардійців;
  • 38 прикордонників;
  • 1 поліціянт;
  • 6 цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Також додому повернулися, зокрема, семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, і нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов'язки на ЧАЕС.

Загалом з російського полону за час повномасштабної війни звільнено 2828 українців, цей процес триватиме і надалі.

Слід зазначити, що в Україні місця утримання російських військовополонених переповнені.

У Координаційний штаб в кінці листопада повідомили, що рф призупинила обміни полоненими, щоб вплинути на українське суспільство.

Окрім того, раніше омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що чимало російських полонених хочуть повернутися додому, однак Росія ігнорує їх прохання і відмовляєте від обміну з Україною.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: