fbpx
Сьогодні
22:40 24 Лис 2023

На Харківщині запускають ініціативу для порятунку музею Сковороди: у чому рішення

Фото: МКІП

У Харківській області музейники запускають ініціативу "301 справжній друг Сковороди", щоб зібрати ₴3 мільйони для порятунку меморіального комплексу філософа.

Про це повідомляє Національний літературно меморіальний музей імені Г.С Сковороди, пише Рубрика.

У чому проблема?

росія знищила та пошкодила багато українських культурних памʼяток, не винятком став і музей Сковороди на Харківщині.

Унаслідок прямого влучання російської ракети в ніч проти 7 травня 2022 року було знищено Національний музей Григорія Сковороди у с. Сковородинівка. Цей ракетний удар ворога був спланованою акцією.

Наразі музей все ще не законсервований, а зима все ближче.

Що довше відкладається реставрація, то більше він руйнується. Тому, ініціатива його відновлення сьогодні максимально актуальна.

Яке рішення?

На Харківщині музейники запускають ініціативу "301 справжній друг Сковороди". Вони мають намір зібрати ₴3 мільйони для порятунку меморіального комплексу філософа.

Як це працює?

"Команда музею запускає культурну ініціативу "301 справжній друг Сковороди", метою якої є зібрати ₴3 мільйони, об'єднавши навколо себе українців для збереження меморіального комплексу до моменту його повної реставрації", – йдеться у повідомленні.

У музеї наголосили, що після ракетного удару по музею Сковороди вціліла статуя філософа стала ще одним символом незламності українців.

"Наближається ще одна зима, а музей все ще не був законсервований. Що довше ми чекаємо, то більше він руйнується. Ми закликаємо підтримувати армію, бо вона зберігає життя тут і зараз. Донати на потреби ЗСУ першочергові. Та за можливості просимо долучитися до підтримки музею – культурної спадщини України, яка формує національну свідомість та зберігає памʼять для майбутніх поколінь", – пояснює команда музею.

До культурної ініціативи "301 справжній друг Сковороди" можуть долучитися представники бізнесу, медіа, діячі культури та небайдужі українці, відкривши власний збір від ₴5 тисяч.

Кожен учасник власного збору в межах великої ініціативи отримає свій номер друга Сковороди, дизайн-віжуал зі своїм фото та номером для соцмереж та карабін зі своїм номером, як згадку про Спільнотворення та акт Дружби.

"Твій справжній друг Григорій Савич» — саме так сам Сковорода підписувався у листах до своїх друзів та учнів. 3 грудня відбудеться 301 рік з дня народження видатного українця, який вчив нас бути собою, жити «по натурі» — тобто за покликанням, робити те, до чого були народжені, та бути друзями один одному. Час і нам показати силу справжньої дружби Григорію Савичу та подарувати йому можливість знов відчути себе вдома", – вважає кураторка проєкту Настя Іщенко.

Організатори проєкту зазначають, що після перемоги на фундаменті зруйнованого планується створити новий сучасний український музей Г.С.Сковороди.

Як повідомляла Рубрика, ЮНЕСКО, Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, має намір створити перший віртуальний музей викраденої культурної спадщини.

Окрім того розповідали, що у Миколаєві оцифрують понад 300 евакуйованих експонатів Oчаківського музею мариністичного живопису, серед яких є картини українських художників Руфіма Судковського, Івана Айвазовського, а також Тетяни Яблонської.

Також Рубрика розповідала, що команда комунального закладу "Центр охорони та досліджень пам'яток археології" в рамках проєкту "ViRтуальність забутих предків: імерсивний світ шаманського поховання бронзової доби" створила диджитал-реконструкції чотирьох поховань бронзової доби (ІІІ—ІІ тисячоліття до н.е.). Проєкт переміг у конкурсі та здобув підтримку Українського культурного фонду і тепер допомагає популяризувати археологічну спадщину за допомогою сучасних технологій — тривимірної, віртуальної та доповненої реальності.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: