fbpx
Сьогодні
21:55 05 Січ 2024

путін підписав наказ, який дозволить надавати українським дітям громадянство рф, - Лубінець

English version here

У п'ятницю, 4 січня, російський диктатор володимир путін підписав наказ, який дозволить надавати українським дітям російське громадянство. В Офісі Уповноваженого з прав людини вважають, що громадянство надаватимуть, щоб депортованих українських дітей "юридично не залишилося в рф".

Про це розповів омбудсмен Дмитро Лубінець, пише Рубрика.

Йдеться про наказ №11 "Про визначення окремих категорій іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявою про прийом до громадянства російської федерації".

У ньому зазначається, що діти сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування, які є громадянами України, можуть отримати громадянство рф за особистим рішенням путіна без врахування всіх або окремих вимог федерального законодавства, каже омбудсмен.

За його словами, заяву про вступ у громадянство можуть подати керівники російських організацій, під чиїм наглядом перебувають діти.

Водночас при заповненні анкети не зазначається інформація про місце проживання заявника, його контактні дані, а лише адреса та контакти за його місцем роботи. Як зазначив Лубінець, такий заявник може зникнути в будь-який момент.

"Вважаю, що присвоєння дітям громадянства рф робиться для того, щоб депортованих українських дітей "юридично" не залишилось на їхній території", — наголосив Уповноважений.

Він пояснив, що російські громадяни зможуть подати такі заяви за депортованих українських дітей, які наразі перебувають у російських закладах чи в російських сім'ях під опікою, які путін "буде задовольняти без будь-яких вимог".

Лубінець каже, що надалі це дозволить усиновлювати дітей вже як росіян та змінювати їхні персональні дані.

"В один момент може так статися, що жодної української дитини в рф не залишиться, адже всі вони упродовж наступних 3 місяців можуть стати росіянами", — застерігає посадовець.

Уповноважений з прав людини запевнив, що вживатиме всіх необхідних заходів для реагування як всередині країни, так і на міжнародній арені.

Таке переведення дітей з однієї національної групи в іншу він назвав однією з ознак геноциду.

Що відомо про депортації дітей на ТОТ і в росію

Нагадаємо, з початку повномасштабної російської агресії військові ворожої армії вивозять українських дітей в рф та підконтрольні їм території. В Україні створили мапу таборів, в які направляють дітей.

Як повідомлялось, на тимчасово окупованих територіях України російські загарбники посилюють примусове насадження російської агресивної ідеології.

Окрім того, національний спротив повідомляє, що на тимчасово захоплених територіях російські окупанти затримують дітей, аби тиснути на їхніх батьків.

Також повідомлялось, що росіяни вербують кримських школярів до "Юнармії".

Як повідомив  омбудсмен Лубінець, що офіційно підтверджена депортація понад 19,5 тисячі українських дітей.

Станом на 28 грудня Україна підтвердила незаконне вивезення 19 546 дітей.

Нагадуємо, у разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: [email protected];
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;
  • за телефоном: 044 299 74 08.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви "Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини" на сайті "Діти війни".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: