fbpx
Сьогодні
15:30 30 Гру 2023

Хабар у $500 тисяч намагався дати бізнесмен зі Львова представнику ДБР

Фото: ДБР

Працівники Державного бюро розслідувань затримали львівського бізнесмена, який був одним з найбільших постачальників Міністерства оборони: він пропонував 500 тисяч доларів США одному із керівників Головного слідчого управління ДБР.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт ДБР.

Як повідомили у відомстві, за хабар підприємець хотів повернути майно підконтрольних йому компаній, яке було вилучене у рамках кримінального провадження. За даними "УП", мова йде про Ігоря Гринкевича.

У ДБР розповіли, що бюро кілька місяців тому порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ.

Детективи зауважили, що компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міноборони.

За даними слідства, це призвело до збитків бюджету за попередніми оцінками на 1,2 млрд грн та відповідно зриву постачання.

Правоохоронці виявили повне невиконання шести контрактів. Щонайменше за сімома договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань. Також, встановлено, що вісім договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців.

Аналіз зовнішньоекономічних контактів та митних документів вказаних підприємств, виявив факти завищення вартості товарів, поставлених для МОУ.

Також, як наголосили у ДБР, перевіряється причетність до оборудок колишніх посадовців Міноборони, які не проводили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів. За попередніми оцінками сума збитків може сягати понад 1 млрд грн.

Детективи повідомили, що бізнесмена затримали 29 грудня під час спроби дати 500 тис. доларів хабара одному із керівників Головного слідчого управління ДБР. Підприємець хотів повернути майно підконтрольних йому компаній, яке було вилучене у рамках кримінального провадження.

Досудове розслідування триває. Вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру за ч. 3 ст. 369 ККУ (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті передбачає покарання – позбавленням волі на строк до восьми років.

Нагадаємо, що в Одесі правоохоронці затримали на гарячому підприємця, який хотів підкупити командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Одеса". Наразі посаду командувача обіймає Едуард Москальов.

Окрім того, ще одну підозру оголосило Держбюро розслідувань колишньому заступнику міністра оборони України В'ячеславу Шаповалову та екскерівнику одного з департаментів Міноборони у справі щодо закупівлі неякісних бронежилетів на 250 млн грн.

Як повідомляла Рубрика, в Україні вже з грудня запрацює закупівельна агенція "Державний оператор тилу". Вона забезпечуватиме військових харчуванням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: