fbpx
Сьогодні
12:16 05 Вер 2023

Корупція в Україні гальмує постачання зброї, - Науседа

Корупція в Україні чинить значний вплив на країни Заходу під час ухвалення рішень про постачання зброї Києву.

Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа в ефірі телерадіокомпанії LRT.

"Це важлива причина. Це дуже важлива причина. Оскільки ті держави, які надають підтримку Україні, є демократичними державами, значить, вони повинні враховувати настрої свого суспільства і думку виборців", заувазив Наусєда.

Литовський президент підкреслив, що виборці країн-партнерів слідкують за тим, куди і як спрямовується допомога Україні.

"Уявіть, що виборці в тій чи іншій державі бачать, що в країні, на яку спрямована допомога, відбуваються дуже помітні корупційні скандали. Це величезний удар по репутації цієї держави", – додав лідер Литви.

Свої коментарі Науседа озвучив після того, як президент України Володимир Зеленський у неділю ухвалив рішення замінити міністра оборони Олексія Рєзнікова на Рустема Умєрова, який з минулого року очолював Фонд держмайна.

Хоча Зеленський у своїй заяві не згадав корупцію, останнім часом у Міністерстві оборони України розпочалися розслідування щодо зловживань та хабарництва під час закупівель.

Науседа, втім, не вважає, що цей факт став причиною затримки поставок американських винищувачів F-16.

"Іноді справи пов'язані ще й із тим, що одна справа – ухвалити рішення, а інша – реалізувати це рішення", підкреслив литовський президент.

Нагадаємо, міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що наступнику Олексія Резнікова на посаді глави Міноборони України потрібно буде докласти зусиль для налагодження відносин із західними лідерами.

Він наголосив, що Резніков обіймав посаду міністра оборони у найскладніший період і зумів вибудувати хороші стосунки зі своїми колегами з багатьох країн.

"Він не може автоматично передати свої контакти. Новому міністру доведеться докласти зусиль, щоб налагодити ці контакти і канали", – сказав Анушаускас.

Відмітимо, що Норвегія очолить зусилля НАТО з вестернізації української практики оборонних закупівель, а також розвиватиме співпрацю між країнами-членами Альянсу і Україною.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам заявив, що в Україні існують серйозні проблеми з корупцією у сфері оборонних закупівель.

"Відтоді, як НАТО звернувся до Норвегії по допомогу в 2014 році, ми підтримуємо Україну в розбудові доброчесності в законах, правилах і процедурах, необхідних для належного здійснення оборонних закупівель", – зазначив він.

Що відомо про закупівлі для ЗСУ

Як писала Рубрика, раніше журналісти-розслідувачі повідомляли, що одна з турецьких компаній отримала 30 мільйонів доларів від Міністерства оборони за зимові куртки для Збройних сил, але поставила літні за завищеною у декілька разів вартістю.

Пізніше, 25 серпня на УП вийшло розслідування, в якому йде мова про те, що одним з власників цієї компанії був племінник народного депутата президентської фракції "Слуга народу".

Після цього нардепка від "Слуг народу" та голова антикорупційного комітету Анастасія Радіна повідомила, що звернеться до НАБУ через цю справу.

Резніков відповів на звинувачення, запропонувавши "парі" Ткачу та Радіній. Якщо виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то:

  • Радіна має скласти мандат,
  • Ткач — піти з видання і на 3 роки припинити займатися журналістикою.

28 серпня, голова Ради Євген Грушовець заявив, що куртки з Туреччини для ЗСУ точно були зимовими, а не літніми, як стверджували деякі ЗМІ.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: