fbpx
Сьогодні
Фото 16:30 23 Гру 2023

У NASA показали скупчення зірок, яке нагадує різдвяну ялинку

Фото: NASA

У Сполучених Штатах Америки космічна рентгенівська обсерваторія "Чандра" показала скупчення молодих зірок у галактиці Чумацький Шлях, які розміщені таким чином, що нагадують прикрашену різдвяну ялинку.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Національне аерокосмічне агентство США (NASA).

Як повідомляють, нещодавно обсерваторія помітила синьо-білі вогні, які прикрашають "Різдвяне ялинкове скупчення" — нагромадження зірок і газу.

Фахівці зазначають, що це скупчення має назву NGC 2264 та складається з молодих зірок віком від одного до п'яти мільйонів років у нашому Чумацькому Шляху, на відстані близько 2 світлових років від Землі.

зірки, NASA

Фото: NASA

Зорі у скупченні є як менші, так і більші за Сонце. Також вони мають вагу як менше десятої маси Сонця, так і є такі, що містять близько семи мас Сонця.

Ці зірки поширюють рентгенівське випромінювання, яке вловила обсерваторія "Чандра".

зірки, NASA

Фото: NASA

  • Оптичні дані 0,9-метрового телескопа WIYN Національного наукового фонду в обсерваторії Кітт-Пік в Аризоні показують газ у туманності зеленим кольором, що відповідає "хвої" на дереві.
  • Інфрачервоні дані, зроблені технологією 2MASS в Аризоні, висвітлюють зорі переднього і заднього планів білим кольором.

Саме зображення повернули приблизно на 160 градусів за годинниковою стрілкою від астрономічного стандарту Півночі, щоб здавалося, ніби це дерево зі спрямованою вгору верхівкою.

зірки, NASA

Фото: NASA

Науковці пояснюють, що молоді зірки в скупченні миготять кожна по-різному. Однак NASA зробило анімацію, де синхронізувало мерехтіння — щоби зробити зображення ще більш подібним до різдвяної ялинки.

Космічне агентство написало у своїх соцмережах: It's beginning to look a lot like cosmos. У перекладі це означає: "Це починає дуже нагадувати космос". Рядок відсилає до назви відомої американської різдвяної пісні "It's Beginning to Look a Lot Like Christmas" 1950-х років ("Це починає дуже нагадувати Різдво" – ред.)

Раніше ми писали, що космічне агентство NASA створило візуалізацію того, як невидимі викиди вуглецю циркулюють планетою, сприяючи глобальному потеплінню, адже обмежують вихід теплого повіря в космос.

Окрім того, космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував медузоподібну галактику JO201 у сузір'ї Кита.

Що відомо про NASA

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (англ. National Aeronautics and Space Administration (NASA)) — агентство уряду США, засноване 1958 року для досліджень у галузі аеронавтики й космічних польотів.

Штаб-квартира NASA розташована у Вашингтоні; основний майданчик — на мисі Канаверал у Космічному центрі Кеннеді на Флориді.

Перша космічна програма NASA почалася з запуску космічного апарата "Піонер" у 1958-му році, який збирав інформацію для подальших пілотованих польотів, найвідомішим з яких став політ на Місяць "Аполлона-11" 16-24 липня 1969.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: