fbpx
Сьогодні
12:30 25 Чер 2023

Агенство NASA за допомогою візуалізації показало "видимими" викиди вуглецю в атмосферу Землі: навіщо це рішення

Космічне агентство NASA створило візуалізацію того, як невидимі викиди вуглецю циркулюють планетою, сприяючи глобальному потеплінню, адже обмежують вихід теплого повіря в космос.

Про це пише Рубрика, посилаючись на NASA.

У чому проблема?

Зміна клімату є результатом десятиліть неефективного виробництва та споживання енергії, використання земельних ресурсів та споживання, що суперечать принципам сталого розвитку.

Світові викиди парникових газів, спричинені діяльністю людей, продовжують зростати, хоч темп зростання дещо скоротився протягом минулого десятиліття. Зростання спостерігалося у всіх основних категоріях викидів парникових газів, однак найбільш відчутним було збільшення викидів від спалювання викопного палива та промисловості.

Стримати зміни клімату та глобальне потепління на рівні 1,5 градуса за Цельсієм ще можна, переконані в ООН. Зміни, які для цього потрібні, мають запроваджувати не лише держави. Змінити стиль життя потрібно й нам, споживачам.

Яке рішення?

Щоб привернути увагу суспільства до зміни клімату, космічне агентство NASA створило візуалізацію того, як невидимі викиди вуглецю циркулюють планетою.

Як це працює?

На відео видно, де саме виділяється більшість цього парникового газу та як він рухається протягом року.

Три відео показують викиди CO2 у 2021 році.

Сині крапки позначають, де вуглець поглинається переважно океанськими водами, а зелені крапки — сушею. На кшталт, тропічні ліси Амазонки активно поглинають вуглець.

Як зазначимо, на відео все-таки переважають хмари помаранчевого та червоного кольору. Перші — викиди від викопного палива, а другі — від спалювання біомаси.

Нагадаємо, що у Німеччині дослідники прийшли до висновку, що перероблені какао-боби можуть блокувати парникові гази.

Зазначимо, що в Україні створять Національний реєстр викидів. На цифровій мапі відображатимуться всі підприємства-забруднювачі й інформація про них. Окрім того, реєстр інтегрують з відповідним європейським реєстром.

Як відомо, у 2022-му через обстріли в повітря вже могло потрапити у 20 разів більше шкідливих речовин, ніж у 2021-му. Мова йде про обсяг викидів у 46 мільйонів тонн. У 2019-му загальні викиди по Україні становили близько 2,4 мільйона тонн, у 2021 році – 2,25 мільйона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: