fbpx
Сьогодні
14:34 21 Гру 2023

Європейська комісія перерахувала Україні останній транш з макрофінансової допомоги ЄС на 18 млрд євро

English version here

Фото: depositphotos/Fotofabrika

Сьогодні, 21 грудня, Європейська комісія перерахувала Україні останній транш на 1,5 мільярда євро з пакета макрофінансової допомоги на цей рік.

Про це повідомила очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн в соцмережі Х, пише Рубрика.

"Ми повинні досягти згоди, щоб продовжувати надавати Україні підтримку, необхідну для відновлення, перебудови та реформ. Ми стоїмо на боці нашого сусіда, друга та того, хто прагне стати членом (ЄС)", — зазначила вона.

Довідка про фіндопомогу

Цей транш Україна отримала в межах масштабної макрофінансової допомоги (МФД) від ЄС на 2023 рік. Згідно з умовами, Україна цього року загалом отримала 18 мільярдів євро фінансування, які надходили десятьма траншами.

МФД, як стверджував премʼєр-міністр Денис Шмигаль, надається на "безпрецедентно пільгових умовах", гроші дають на фінансування пріоритетних видатків держбюджету України. Термін погашення кредиту становить 35 років, а відсотки й інші платежі за обслуговування кредиту замість України компенсуватиме сторона ЄС.

Довідка

Нагадаємо, що Європейська комісія 9 листопада запропонувала пакет підтримки для України у розмірі до 18 млрд євро на 2023 рік. Ця допомога буде надана у формі пільгових кредитів, які будуть виплачуватися регулярними частинами, починаючи з січня 2023 року.

13 грудня посли ЄС одностайно затвердили рішення надати Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги. Проте довелося піти на поступки Угорщині, яка блокувала це рішення.

Після місяців суперечок Будапешт врешті-решт погодився на пакет після того, як домігся, як він сказав, поступок з боку Євросоюзу щодо допомоги Угорщині.

22 листопада Україна отримала від Європейського Союзу черговий новий транш макрофінансової допомоги на суму 1,5 млрд євро.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: