fbpx
Сьогодні
10:58 18 Жов 2023

На сьогодні українці важливішим вважають членство в НАТО, аніж в Євросоюз, − результати опитування

54% українців на цей час вважають пріоритетом для України членство в Північноатлантичному Альянсі, а в Європейському Союзі.

Про це пише Рубрика, посилаючись на результати опитування Київського інституту соціології, проведеного 29 вересня − 9 жовтня.

Як повідомили соціологи, 54% українців вважають, що на цей момент більший пріоритет має членство в НАТО.

"Віддають перевагу членству в ЄС – 24% (решта респондентів або відповіли "ні те, ні інше" або не змогли взагалі відповісти). При цьому у всіх регіонах більше тих, хто віддає перевагу НАТО перед ЄС", зазначили фахівці.

Членство в НАТО, опитування

Фото: КМІС

Соціологи наголошують, що на цей момент абсолютна більшість українців підтримують вступ і в ЄС, і в НАТО.

Згідно з опитуваннями, проведеними у лютому 2023 року, 82% респондентів погоджувалися, що майбутнє України як процвітаючої вільної країни залежить від того, чи вона стане членом ЄС.

Водночас у травні:

  • 92% українців хотіли б, щоб Україна стала членом ЄС,
  • 89% – членом НАТО.

Серед найбільших мотивів підтримки вступу до ЄС українці називають забезпечення довгострокової безпеки :

  • 59% респондентів зараховують це до топ-3 мотивів,
  • економічні перспективи (57%).

Утім, фахівці зазначають, що й інші мотиви також обрали досить багато респондентів:

  • майбутнє української демократії (44%, зокрема, кожен п'ятий вважає цей мотив найважливішим),
  • забезпечення верховенства права (45%),
  • міжнародне визнання місця України в Європи (41%).
Членство в НАТО, опитування

Фото: КМІС

Дослідження проходило 29 вересня − 9 жовтня. Методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1 010 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3% для показників, близьких до 25%, 2,1% − для показників, близьких до 10%, 1,5% − для показників, близьких до 5%.

Зазначається, що за умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення, але соціологи вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Нагадаємо, що в Україні 89% опитаної молоді віком 16 до 35 років бачить світле майбутнє в своїй країні обнадійливим. Водночас серед молоді цього ж віку, яка переїхала до Польщі, цей показник становить 81%.

Окрім того, у Європі громадяни України живуть в цілком (34%) або скоріше (51%) комфортних умовах і лише 13% мають некомфортні умови.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: