fbpx
Сьогодні
09:24 12 Гру 2023

Зеленський у Сполучених Штатах зустрівся з очільницею МВФ Георгієвою

Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський  межах робочого візиту до США провів зустріч з директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. Директор-розпорядниця МВФ позитивно оцінила стійкість української економіки в умовах війни та підтвердила готовність продовжувати взаємодію з Києвом в межах угоди EFF.

Про це повідомляє Офіс Президента, пише Рубрика.

Глава держави висловив подяку за вагому підтримку з боку МВФ, яка надається Україні з перших днів повномасштабної збройної агресії росії.

"Ця велика підтримка дуже важлива для України та українського народу. Під час війни захищена фінансова система є критично важливою", – зазначив Зеленський.

Як зазначається, зі свого боку Георгієва наголосила, що Фонд пишається тим, чого досягла Україна в цих складних обставинах.

"Україна має чудові показники. Ми прогнозуємо зростання ВВП України цього року до 4,5%. У третьому кварталі поточного року ВВП зріс на 9,3% порівняно з третім кварталом 2022 року, що просто неймовірно. Інфляція в листопаді різко впала до 5,1%, що є мрією для багатьох країн, які не перебувають у стані війни", – сказала директорка-розпорядниця МВФ.

Фото: ОПУ

За словами Президента, додатковий позитивний вплив на економіку мало розблокування Україною цивільного судноплавства в Чорному морі та функціонування "зернового коридору".

Під час зустрічі було відзначено реалізацію фондом програми довгострокового фінансування для України на суму 15,6 млрд дол. США.

Володимир Зеленський обговорив із Крісталіною Георгієвою стан реалізації програми довгострокового фінансування, зокрема виконання Україною визначених МВФ структурних маяків.

Президент подякував за рішення Ради директорів МВФ про виділення нашій державі траншу обсягом 900 млн дол. США.

Сторони докладно зупинилися на обговоренні можливих шляхів зовнішнього фінансування України у 2024 році та подальших спільних кроках щодо мобілізації фінансової підтримки нашої країни міжнародними партнерами.

Фото: ОПУ

Глава Української держави й директорка МВФ також торкнулися питання євроінтеграції України. Президент заявив, що наша країна виконала всі необхідні рекомендації.

"Крім того, відбувся обмін думками щодо необхідності розробки дієвого механізму використання заморожених російських активів на користь України, зокрема як джерела альтернативної бюджетної підтримки та інвестицій з метою відбудови нашої країни", – додали в Офісі Президента.

Після зустрічі з Володимиром Зеленським Георгієва сказала:

"Ми говорили про надзвичайну стійкість народу України попри величезні втрати у війні".

Економіка України "демонструє високі показники", відзначила вона. І в цьому контексті вказала на прогноз зростання ВВП щонайменше до 4,5% цього року, а також на зниження інфляції в листопаді до 5,1% в річному вимірі.

"Ми підтвердили нашу тісну співпрацю в рамках економічної програми уряду, яка підтримується програмою розширеного фінансування (EFF) на загальну суму $15,6 млрд", – зауважила глава МВФ.

Вона нагадала, що програма Фонду є частиною пакета міжнародної підтримки на $122 мільярди та відіграє ключову роль у підтримці стабільності й процесу відновлення в Україні.

"Як неодноразово зазначав МВФ, своєчасне та передбачуване зовнішнє фінансування має вирішальне значення для підтримки важко зароблених економічних здобутків. Ми з нетерпінням чекаємо нашої подальшої співпраці з Україною у збереженні макроекономічної та фінансової стабільності, реалізації амбітної програми реформ і подальшому створенні фундаменту для міцної економіки зі сталим зростанням і для досягнення мети України щодо вступу до ЄС", – резюмувала Георгієва.

Своєю чергою, голова Місії МВФ в Україні Гевін Грей на пресконференції заявив, заявив, що попри війну українська влада демонструє значну продуктивність у виконанні зобов'язань, передбачених у межах Механізму розширеного фінансування (EFF).

"У межах програми (Механізму розширеного фінансування – ред.) українська влада демонструє значну продуктивність, попри виклики, які несе війна. Президент Зеленський під час сьогоднішнього візиту до МВФ підкреслив бажання влади дотримуватись зобов'язань у продовженні реформ", – сказав він.

Грей додав, що станом на кінець червня влада України досягла всіх кількісних показників у межах програми, а також виконала більшість структурних "маяків" до кінця жовтня.

За його словами, прогрес України у впровадженні антикорупційного законодавства – це важливе досягнення. Зокрема, йдеться про повернення е-декларацій та посилення незалежності Спеціальної антикорупційної прокуратури.

Що відомо про поїздку президента Володимира Зеленського до США

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Президент України Володимир Зеленський 11 грудня розпочав робочий візит до Сполучених Штатів Америки, де зустрінеться з главою цієї країни Джозефом Байденом. У Білому домі очікують, що візит українського Президента до США сприятиме тому, що суспільна підтримка України зросте та повернеться "в заголовки газет".

Серед ключових тем на переговорах у Вашингтоні буде:

  • продовження оборонної співпраці України та США, зокрема спільних проєктів із виробництва зброї та систем ППО,
  • також координація зусиль двох держав у наступному році.

Президент США Джо Байден запросив лідера Української держави Володимира Зеленського провести переговори в Білому домі в вівторок, 12 грудня.

11 грудня  Зеленський у межах офіційної частини візиту до Вашингтона провів зустріч з очільником Пентагону Ллойдом Остіном та головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном.

Також Володимир Зеленський під час візиту до Сполучених Штатів Америки зустрівся з керівниками американських оборонних компаній.

Глава Української держави розповів про ідею створити оборонний хаб у Європі, який розміщуватиметься на території України. Оскільки наша країна має сьогодні багато практичного досвіду, набутого через війну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: