fbpx
Сьогодні
13:30 22 Лис 2023

Євросоюз перерахував Україні чергові 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги

Фото: depositphotos/Fotofabrika

Україна отримала від Європейського Союзу черговий новий транш макрофінансової допомоги на суму 1,5 млрд євро.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Twitter (Х) глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

"ЄС фінансово підтримує економічну стабільність і надання державних послуг в Україні з самого початку війни Росії проти неї. Сьогодні ми надаємо нові 1,5 млрд євро", зазначила очільниця ЄК.

Як наголосила фон дер Ляєн, допомога Україні від Європейського Союзу уже сягнула 85 млрд євро.

Глава Єврокомісії запевнила, що її "буде більше", оскільки ЄК запропонувала виділити ще 50 млрд євро до 2027 року.

Загалом бюджетна підтримка ЄС у 2023 році вже становить 16,5 млрд євро. На рік був передбачений пакет макрофінансової підтримки загальним обсягом 18 млрд євро.

Нагадаємо, що на виділення додаткових 50 млрд євро у Європейському Союзі мають "план Б", оскільки Угорщина планує накласти своє вето.

Відповідаючи на запитання, чи піде ЄС цим шляхом знову, якщо Угорщина блокуватиме допомогу, єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив на цьому тижні:

"Минулого року ми дійсно обговорювали "план Б"… Але нам вдалося уникнути цього сценарію в минулому році. Сподіваюся, нам вдасться уникнути цього сценарію і цього року".

Довідка

Нагадаємо, що Європейська комісія 9 листопада запропонувала пакет підтримки для України у розмірі до 18 млрд євро на 2023 рік. Ця допомога буде надана у формі пільгових кредитів, які будуть виплачуватися регулярними частинами, починаючи з січня 2023 року.

13 грудня посли ЄС одностайно затвердили рішення надати Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги. Проте довелося піти на поступки Угорщині, яка блокувала це рішення.

Після місяців суперечок Будапешт врешті-решт погодився на пакет після того, як домігся, як він сказав, поступок з боку Євросоюзу щодо допомоги Угорщині.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: