fbpx
Сьогодні
16:22 21 Гру 2023

Підтримка ментального здоров'я військових та медитації: як працює це рішення

Психічне і психологічне здоров'я наших захисників та ветеранів — так само важливе, як і їхнє фізичне здоров'я. Розповідаємо про нове рішення для його підтримки й нагадуємо про інші.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Під час війни багато українців відчувають симптоми тривоги, депресії, відсутність мотивації, а також мають проблеми зі сном та зниженою концентрацією. Чимало людей скаржаться на виснаженість і відчуття нездатності ефективно займатися навіть звичними щоденними справами. 

Перед військовими — ще більші виклики. Депресія, ПТСР, втрата мотивації — з таким через російську агресію часто стикаються українські захисники. Усе це спонукає нас шукати різноманітні способи підтримки психічного здоров'я.

Яке рішення?

Для підтримки ментального здоровʼя в Україні працюють спеціальні ініціативи та проєкти. Крім того, підтримку надають і вже наявні центри та проєкти. Кожен з них зосереджується на різних практиках, а проте мета в них одна — сприяти ментальному здоров'ю українців.

Так, зокрема, у січні київський центр Scorpyoga запускає онлайн-курс "30 днів свідомого життя". Учасники курсу практикуватимуть хатха-йогу для зміцнення й гнучкості тіла, дихальні вправи й медитації. Відновлювальний курс також вміщує теоретичну частину — лекції від психологині Юлії Гайдай.

Для учасників бойових дій участь в чотиритижневому онлайн-курсі безоплатна.

Як це працює?

Військові, ментальне здоров'я

"Мета курсу — надати практичні інструменти для розвитку фізичного й психічного здоровʼя й допомогти знайти внутрішню опору в стрімкому темпі сьогодення", — говорить авторка курсу Яна Бородіна, яка має більш ніж 11 років досвіду у йозі.

Онлайн-курс з хатха-йоги спрямований на людей, які хочуть отримати нову звичку — тренуватися. А також для тих, хто шукає себе або відчуває внутрішню нестабільність і хоче якісно пропрацювати свій емоційний стан.

За 4 тижні та 20 тренувань учасники проєкту:

  • Освоять базові принципи та асани хатха-йоги, навчаться комбінувати їх між собою, що в перспективі навчить слухачів курсу створювати власну практику.
  • Завдяки технікам дихання навчаться відслідковувати та контролювати свої емоційні стани.
  • Використовуючи авторські медитації (вправи для заспокоєння роботи мозку, безкінечного потоку думок), віднайдуть свою справжнє "Я".
 
  • Покращать гнучкість та силу тіла, зроблять заняття йогою звичкою та почнуть формувати свою внутрішню опору, яка і є рушійною силою у досягненні бажань та цілей.
  • А 10-хвилинна лекція від психологині Юлі Гайдай допоможе пропрацювати теми звичок та спостереження за своїми емоціями та станами, адже аналіз — це невіддільний процес для прогресу.

"Курс "30 Днів свідомого життя" — вже четвертий курс нашої студії. Він був натхненний усіма подіями, що відбуваються останнім часом в нашій країні. Війна. Проблеми людей з депресією, сном, втрата балансу, втрата близьких та рідних людей, горе та апатія в цілому.

Нам дуже хочеться підтримувати ментальне здоровʼя нації, адже ми на собі кожного дня випробуємо цей інструмент і знаємо, що йога працює. Курс орієнтований на всіх охочих. Початківець ти або давно практикуєш, військовий чи той, хто в тилу", — говорить авторка курсу Яна Бородіна.

Участь у курсі для учасників бойових дій безплатна. Записатися можна, сконтактувавши зі Scorpyoga. Початок курсу — 15 січня.

Військові, ментальне здоров'я

"Наші проєкти завжди супроводжуються соціальною складовою. З першого дня ми донатимо, безплатно тренуємо військових та вивозимо їх на природу. Цей курс направлений саме на покращення ментального здоровʼя українців, завдяки комплексному підходу — шляхом фізичних та дихальних практик, медитацій та психологічної підтримки.

Сучасний ритм життя може стати великим викликом, тож головною метою для нас є допомогти знайти внутрішню опору у стрімкому темпі сьогодення", — додає Яна Бородіна.

Ще більше корисних рішень!

Психологічну підтримку військові сьогодні можуть отримати не лише оффлайн, але також онлайн або за допомогою своїх девайсів — наприклад, просто у смартфоні. 

Одне з таких рішень — це онлайн-тренажер; ним можуть користуватися і військові, і цивільні, і підлітки. "Рубрика" вже писала про нього раніше.

"Це україномовний ресурс, яких на сьогодні не так багато. Важливо, щоб коли людина вводить у пошуку ті чи інші проблеми ментального здоров'я, вона отримувала якомога якіснішу та практичнішу інформацію.

Тренажер власне має на меті — показати прості практики, які доведено можуть сприяти покращенню самопочуття, зниженню тривожності, пригніченого настрою, апатії, суму та інших неприємних психологічних станів," — коментує для "Рубрики" Анастасія Широка, доцентка кафедри психології та психотерапії Українського католицького університету. 

Вона додає:

"Якщо ці вправи виконувати регулярно, то мозок отримує можливість випрацювати нові способи подолання тих чи інших станів, наприклад, заспокоюватися у стані емоційного збудження, краще контролювати час у соціальних мережах, або краще відволікатися від неприємних думок. 

Важливо, що на сайті можна також отримати контакти інших центрів психологічної, правової та іншої допомоги, якої може потребувати особа".

Серед інших можливостей військових безоплатно отримати психологічну підтримку — зокрема, всеукраїнська кампанія підтримки ментального здоров'я "Ти як?".

Військові та їхні рідні можуть звернутися до фахівця безоплатно й в телефонному режимі, а також знайти вправи для самостійного втілення на сайті кампанії. Усі релевантні контакти та вправи можна знайти тут.

Ще одним корисним ресурсом для підтримки психологічного здоров'я військових можуть стати консультації від Асоціації ресурсної психології та психотерапії у рамках проєкту Molfa Hub. Отримати допомогу можна онлайн та навіть офлайн — адже фахівці часом виїжджають на прифронтові території. Звернутися по неї можна тут.

Нагадаємо, що на фестивалі KyivBookFest медична журналістка Дарка Озерна поділилась простими, але водночас неочевидними методами турботи про власне психологічне здоров'я.

Окрім того, "Рубрика" з'ясовувала, які послуги і як надає держава та кому допомагає Благодійний фонд "Свої", яку паліативну допомогу можна назвати якісною і що має змінитися у свідомості медиків, щоб ця допомога на рівні держави стала пацієнтоорієнтованою. Читайте у нашому матеріалі: "Паліативна допомога — це про збереження гідності": як фонд "Свої" допомагає невиліковно хворим".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: