fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 14:47 07 Гру 2023

В Україні запрацював психологічний онлайн-тренажер для підлітків: навіщо це рішення?

За допомогою тренажера українські підлітки можуть самостійно та безоплатно пропрацювати свої тривоги, безсоння, стрес, а також інші психологічні труднощі та проблеми.

У чому проблема?

Ще до війни:

  • Україна займала 1-е місце в Європі за кількістю психологічних захворювань на душу населення;
  • 46% шкіл в Україні мали навіть не психологів, а соцпрацівників, які не завжди є психологами;
  • тільки 3%, з тих українців, хто потребував професійної психологічної допомоги, отримував її (в США та в Великої Британії 30%) 
  • 80% людей стикаються з депресією та стресом (світова тенденція). 

Впродовж війни ситуація з психологічним здоровʼям в України суттєво погіршилась — українці переживають величезний стрес, тому питання психологічної підтримки зараз актуальне як ніколи. Особливо це стосується підлітків, бо в період дорослішання психіка і так вразлива і нестійка. У підліткові роки доводиться стикатися з безліччю нових викликів та змін, і часто це буває не просто. 

Яке рішення?

В Україні для підлітків запустили психологічний онлайн-тренажер. За допомогою тренажера українські підлітки можуть самостійно та безоплатно пропрацювати свої тривоги, безсоння, стрес, а також інші психологічні труднощі та проблеми.

Тренажер створено у межах співпраці Управління ювенальної превенції Нацполіції та благодійної організації БФ HappyMind.Help.

Як це працює?

Цифрові інструменти на допомогу психологам

Мета HappyMind.Help — забезпечити безоплатну психологічну допомогу 10 млн військовослужбовцям, біженцям, ВПО та іншому населенню, яке постраждало під час повномасштабного вторгнення.

"Україна вкрай потребує цифрових інструментів з психології й діджиталізація, мабуть, — чи не єдиний спосіб вирішити проблему катастрофічного погіршення психологічного здоров'я українців", — говорить засновник благодійного фонду HappyMind.Help Олександр Тен

Що вміє тренажер

Тренажер для підлітків з психологічної допомоги, розроблений командою професійних практикуючих психологів, які входять в команду HappyMind, містить розділи із вправами для різних вікових категорій. Основою вправ стали методи КПТ, MindFulness, медитації, дихальні практики.

"Співпрацюючи з Ювенальною Поліцією ми розробили курс для підлітків, де є не тільки вправи проти депресії, вигорання, стресів, але і розділ "Не нашкодь собі" для профілактики суїцидального мислення. Підлітки є однією із найбільш вразливих членів суспільства, особливо під час війни. Останнім часом почастішали випадки суїцидів серед школярів", — говорить Олександр Тен. 

Запропоновані  завдання дають змогу покращити психологічний стан у разі таких проблем:

  • порушення сну;
  • початкова депресія (втома, погіршення стану здоров'я, злість, дратівливість);
  • тривожність (емоційне хвилювання);
  • апатія (відсутність почуттів);
  • сум (невеселий важкий настрій).

Крім того, психологічні вправи навчають стримувати негативні емоції, розуміти й вирішувати конфлікти, підтримувати внутрішній баланс та психологічний комфорт.

Кому і як може допомогти тренажер

  • Рекомендований вік для самостійного використання підлітками онлайн-тренажера — від 13-14 років.
  • Для школярів молодшої вікової категорії (7-12 років) рекомендується використання тренажера разом з батьками (опікунами) чи фахівцями із психологічного здоровʼя.
  • Робити ці вправи розробники рекомендують у зручному випадковому порядку, але щодня. Від 21 дня і більше.
  • Запропоновані тренувальні вправи мають профілактичний ефект для самостійного поліпшення психологічного здоровʼя. 

Засновник БФ HappyMind.Help додає, що перед запуском тренажер пройшов апробацію та тестування серед психологів Ювенальної поліції (по всій Україні), понад 40 шкільних психологів м. Черкаси та 180 учнів старших класів, психологів НацГвардії (більш як 170 психологів).

Результати дослідження серед психологів НацГвардії.

Тож онлайн-тренажер може стати у пригоді навіть дорослим. Водночас автори проєкту наголошують — у разі наявності ознак психічних захворювань необхідно звернутися до кваліфікованого спеціаліста.

"Онлайн-тренажер — не заміна психолога. Це профілактика та поліпшення психологічного стану, підвищення емоційної стійкості до стресів, подолання негативних емоцій", — акцентує Олександр Тен.

Ще більше корисних рішень!

Як розповів Олександр Тен, для того, щоб зробити тренажер для підлітків та молоді ще доступнішим, зараз БФ HappyMind.Help працює над створенням мобільної версії інструменту.

"Ми співпрацюємо з відомим IT-спеціалістом (Ciklum, Epam) Савченко Олександром, який познайомив нас з «IT Асоціацією України». Олександр разом зі своїми колегами на волонтерській основі допомагає нам розробити архітектуру майбутнього мобільного додатку. Це великий, але це тільки перший крок на шляху до створення додатка. Ми звертаємось зараз до великих IT-компаній у пошуках розробників-волонтерів, які допоможуть розробити додаток. Також ми звертаємось до приватних фондів у пошуках коштів для IT-розробок, долучення нових спеціалістів по психології. Тому що мобільний додаток — то тільки "вершина айсберга", а ще є алгоритми співпраці з терапевтами, використання сучасних технологій по 3D video-захвату, AI та ML", — розкриває деталі Олександр Тен

Поки розробка мобільної версії тренажера знаходиться в процесі, для зручного доступу до тренажера для підлітків команда  HappyMind.Help створила електрону листівку з QR-кодом:

Також психологи HappyMind.Help дають підліткам кілька корисних порад:

Перше, що важливо зрозуміти, це те, що важкий психологічний стан — не вина підлітка, не прояв слабкості чи недоліку. Він може з'явитися в будь-кого, у будь-якому віці. Цей стан є тимчасовим, і його можна подолати.

Що можна зробити:

  • Поговорити з кимось. Це може бути друг, батьки, вчитель, психолог чи професійний консультант телефоном або в чаті — відповідні контакти можна знайти тут. За цими контактами можна розповісти про свої почуття й не боятися поділитись тим, що на душі.
  • Не ізолюватися. Один із найгірших ворогів — це самотність. Слід намагатися проводити час із близькими та друзями, навіть якщо це здається складним. 
  • Дбати про своє тіло. Правильне харчування, регулярні фізичні навантаження та нормальний сон зможуть допомогти почуватися краще.

Робити невеликі кроки. Не прагнути відразу до радикальних змін. Маленькі успіхи є важливими. Іноді навіть найменший крок уперед може значно покращити стан, надихнути.

Нагадаємо, в Україні набули чинності зміни до ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, які були ухвалені постановою Кабінету міністрів та стосуються надання реабілітаційної допомоги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: