fbpx
Сьогодні
18:25 07 Гру 2023

На Харківщині у Балаклії відкрили перший Денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою: у чому рішення

У Балаклії, Харківської області, відкрили Денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою для постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства. Це перший такий центр в Ізюмському районі та в деокупованій частині Харківської області.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Харківщина – один із регіонів України, який найбільше постраждав на початку повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022. Нині, попри постійні обстріли, область стала прихистком для понад 517 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Зауважимо, що під час війни рівень насильства зростає, зокрема, домашнього та гендерно зумовленого. Тому забезпечення безкоштовного доступу постраждалих до якісних спеціалізованих сервісів є вкрай важливим.

Яке рішення?

"Рік тому ми думали, як відновлювати електропостачання, водопостачання, зараз ми маємо думати щодо відновлення і розширення сфер надання соціальних послуг для населення.

Цей Центр – він перший в Ізюмському районі. Тому, звісно ми маємо розбудовувати мережу. Адже ми розуміємо, що домашнє насильство, на жаль, актуальне", – зазначив начальник Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Денний центр відкрили у капітально відремонтованій будівлі за підтримки UNFPA, Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні, Уряду Бельгії. А також за сприяння:

  • Харківської обласної військової адміністрації,
  • Балаклійської військової адміністрації через виконавчого партнера БО "Молодіжний благодійний фонд "Ініціатива"".

Як це працює?

Денний центр – це безоплатний, доступний та безпечний простір, де в комфортних умовах постраждалі від насильства можуть отримати комплексну допомогу, а саме:

  • соціально-психологічну підтримку;
  • інформування про послуги інших організацій та установ, що здійснюють заходи у
    сфері запобігання та протидії насильству;
  • послугу соціального супроводу, яка направлена на подолання або мінімізацію
    наслідків домашнього та/або гендерно зумовленого насильства.

"Денний центр – це набагато більше, ніж просто фізичний простір, це комплексна система підтримки для постраждалих, місце, де вони можуть почувати себе в безпеці.

Втілення цього надважливого проєкту в деокупованій Балаклії демонструє наші спільні зусилля з протидії гендерно зумовленому насильству. Разом ми створюємо безпечніше та більш сприятливе середовище для всіх", – наголосив старший координатор із надзвичайних ситуацій/Заступник Представника UNFPA в Україні Мустафа Ельканзі під час відкриття Денного центру у Балаклії.

Важливим є те, що у приміщенні центру є кризова кімната – це безпечне місце, де постраждалі можуть отримати тимчасовий цілодобовий прихисток від кривдників. Там можна перебувати до 10 діб.

"Часто під час війни найбільше потерпають саме жінки та діти. Тому створення таких Центрів дуже важливе, щоб підтримувати їх та допомагати. Йдеться не просто про стіни, значно важливіше те, що всередині – необхідна підтримка, яка буде тут надаватися", – сказав Посол Бельгії в Україні Петер Ван де Велде.

Довідка

UNFPA, Фонд ООН в галузі народонаселення в Україні, підтримує розвиток муніципальної системи реагування на гендерно зумовлене насильство у Харківській області ще з 2015 року.

Саме на Харківщині 8 років тому була відкрита перша кризова кімната в Україні. Станом на сьогодні у Харківській області функціонує вже 15 спеціалізованих сервісів з протидії гендерно зумовленому насильству, які реалізуються за підтримки UNFPA.

Як писала Рубрика, екстремальна ситуація, в якій доводиться жити українцям, провокує збільшення випадків насильства в родинах. І держава, і громадські організації вживають заходів для допомоги тим, хто зазнав насильства.

А які рішення будуть найбільш дієвими для запобігання таких випадків? "Рубрика" шукала відповіді разом з експертками — юристкою, правозахисницями та психологинею. Також ми отримали свіжі дані від Міністерства внутрішніх справ. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Під час війни все тільки загострюється": як в умовах бойових дій запобігти зростанню домашнього насильства".

Нагадаємо, що в Україні на базі військових частин розпочалося надання послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: