fbpx
Сьогодні
22:36 21 Лис 2023

В Україні створили освітній серіал про безпеку підлітків у житті та мережі: для чого це рішення

В Україні створили освітній серіал «Особиста безпека підлітків», який допоможе захищатися від ризиків у житті та мережі. Серіал створили до Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, який відзначають 18 листопада. Він буде корисним не лише для молоді, а й для батьків, учителів та всіх, хто працює з підлітками або хоче дізнатися більше про те, як захистити себе від ризиків у житті та мережі.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство цифрової трансформації України

У чому проблемка?

Булінг, кібербулінг, залякування, погрози, кіберпереслідування, насильство в житті та мережі — чому це все не ок і що із цим робити?

За даними опитування U-Report Ukraine, більше 80% українських підлітків вважають проблему насильства в стосунках актуальною, а понад 60% — не знають, куди звертатися у таких випадках.

«У сучасному світі важливо вміти берегти власні кордони. За даними Unicef, 24% дітей стали жертвами булінгу, а 48% нікому про це не розповідали. Ми створили освітній серіал, який допоможе українським підліткам зрозуміти, з чого починається повага до себе, своїх почуттів та потреб», — зазначає Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Яке рішення?

Щоб допомогти підліткам захистити себе від ризиків у житті та мережі, Клуб Добродіїв у співпраці з Plan International створив освітній серіал «Особиста безпека підлітків» на платформі Дія.Освіта.

У серіалі розглядаються ключові ризики, які можуть трапитися з підлітками в реальному житті та мережі, а також розповімо, які життєві навички можливо прокачати, щоб протидіяти їм.

Мета серіалу — показати підліткам, як визначити небезпечні маркери в стосунках у школі та  інтернеті, вдома та громадських місцях, а також, як реагувати на тривожні сигнали. Відтак кожна серія містить алогритм виходу зі складної ситуації, практичні поради та корисні контакти служб чи сервісів, куди підлітки можуть звернутися за психологічною підтримкою або ж за захистом у випадку фізичної небезпеки.

Як це працює?

Разом з журналісткою ютуб-каналу «Телебачення Торонто» Сашею Гонтар підлітки розбиратимуться, що таке булінг та шеймінг, як можуть виглядати домагання, на які червоні прапорці у стосунках звертати увагу та чому, наприклад, не варто відкривати «невинні» повідомлення від незнайомців у соцмережах.

«Під час війни ризики потрапити в небезпечні ситуації, повʼязані з насильством, збільшуються. Через загальний фокус на базових потребах виживання та безпеки, підлітки часом зостаються наодинці зі своїми переживаннями та іншими відчуттями. Такі проєкти важливі, щоб формувати у молоді свідоме ставлення до себе, а також і до оточення, проговорювати та показувати що є ок, а що ні», — Наталія Ковальчук, дитяча психологиня. 

Цькування у школах під час зважувань та медоглядів, насмішки над зачіскою та зовнішнім виглядом від однокласників — такі кейси покладено в основу багатьох серій.

Серіал доступний за посиланням та містить 10 серій, кожна з яких розкриває окрему токсичну чи небезпечну ситуацію, що може трапитися з кожним підлітком у реальному чи віртуальному житті.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: