fbpx
Сьогодні
18:00 16 Гру 2023

Туреччина, Болгарія та Румунія у січні підпишуть угоду про розмінування Чорного моря

English version here

Фото: AP

Три держави НАТО Туреччина, Румунія та Болгарія у січні підпишуть угоду про спільне розмінування їхніх акваторій Чорного моря.

Про це оголосив міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер, повідомляє Рубрика, посилаючись на TRT Haber.

У рамках "Потрійної ініціативи", започаткованої під керівництвом Туреччини проти мінної небезпеки в Чорному морі, було проведено 3-й раунд зустрічі Чорноморської цільової групи протимінних заходів за участю делегацій з Туреччини, Болгарії та Румунії.

За словами Гюлера, офіційна церемонія підписання угоди має відбутися 11 січня у Стамбулі за участі міністрів оборони трьох країн.

"Відновлення миру та стабільності в Чорному морі є важливим для всього світу, особливо для прибережних держав. Туреччина ретельно, відповідально та неупереджено виконує Конвенцію про протоки Монтре, яка забезпечує баланс у Чорному морі, і ми сповнені рішучості її виконувати", — сказав глава Міноборони Туреччини.

Гюлер також заявив, що Туреччина продовжить виступати з ініціативами щодо відновлення Чорноморської зернової угоди, а також дотримуватиметься Конвенції Монтре, яка зберігає за торговими суднами всіх країн свободу проходу через протоку Босфор із Чорного в Середземне море як у мирний, так і у воєнний час.

Раніше повідомлялось, що ця операція з розмінування не вважатиметься операцією НАТО, але стане першою великою спільною акцією чорноморських союзників після початку широкомасштабної війни Росії проти України.

Як зазначав Bloomber, коаліція Туреччини, Румунії та Болгарії буде мирною, її мета — усунути загрози головному торговому шляху, зокрема з перевезення зерна.

Нагадаємо, раніше Рубрика повідомляла, що Норвегія та Велика Британія для підтримки України створили морську коаліцію. Зазначається, що нове об'єднання постачатиме кораблі та інші транспортні засоби українським захисникам для ведення бойових дій на морі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: