fbpx
Сьогодні
18:45 11 Лис 2023

Україна з МВФ домовилася про наступний транш на 900 мільйонів доларів

English version here

Удруге Україна та Міжнародний валютний фонд переглянули механізм розширеного фінансування. Наступними тижнями виконавча рада МВФ має схвалити угоду про передачу Україні 900 мільйонів доларів.

Про це повідомили в пресслужбі МВФ, передає Рубрика.

Ці кошти передадуть у межах чотирирічної програми розширеного фінансування для України на загальні 15,6 мільярда доларів.

В МВФ зазначили, що програму виконують за планом, "попри надзвичайно складну ситуацію".

"Усі кількісні критерії ефективності на кінець червня та індикативні цілі на кінець вересня виконано. Більшість структурних контрольних показників також було досягнуто, а деякі інші виконано з деякою затримкою або виконуються, що свідчить про незмінну відданість органів (української) влади загальному порядку денному реформ", — сказали в установі.

Також в МВФ відзначили, що попри "руйнівний вплив" війни на економіку Україні вдалося зберегти макроекономічну та фінансову стабільність "завдяки виваженій політиці, а також постійній та своєчасній зовнішній підтримці".

Крім того, там вказали, що нещодавній перехід Національного банку України до керованої гнучкості обмінного курсу зміцнить стійкість української економіки.

Утім, в установі також уточнили, що в Україні зберігається складне середовище для державних фінансів через високий бюджетний дефіцит.

"Фінансова система [України] залишається стабільною, ліквідною та високо забезпеченою завдяки широкомасштабним надзвичайним заходам, але з огляду на невизначеність, пов'язану з війною, необхідна постійна пильність", — підсумували в Міжнародному валютному фонді.

Як повідомлялось, місія Міжнародного валютного фонду привітала початок перемовин України щодо вступу в Європейський Союз.

У МВФ зауважили, хоча війна значно вплинула на виробничі потужності, проте Україна має великий потенціал зростання після того, як війна припиниться, залежно від вибору політики та реформ і наявності фінансових ресурсів.

"Належне управління відбудовою у повоєнний період у поєднанні з рішучими реформами (зокрема стосовно управління державними інвестиціями, корпоративного управління та бізнес-клімату) у контексті вступу до ЄС могли б стимулювати повернення мігрантів та інвестиційні потоки, необхідні для закладення стійкішої основи для економічного зростання та допомоги у виконанні ширших завдань розвитку України", – додали у фонді.

У фінустанові підкреслили, що експерти МВФ та представники влади України мали дискусії в рамках консультацій, які зосереджувалися на середньострокових політиках.

Саме вони мають закласти основу для тривкого, стійкого та екологічно безпечного відновлення та підтримати Україну на її шляху до вступу в ЄС.

Нагадаємо, у липні Україна отримала від МВФ ще 890 мільйонів доларів із програми на 15,6 мільярда.

Чотирирічну програму розширеного фінансування рада директорів МВФ затвердила в березні. Вона є частиною ще ширшого пакета міжнародної підтримки на 115 млрд доларів.

Нагадаємо, 4 жовтня Міжнародний валютний фонд відкрив постійне представництво у столиці, яке було закрите з початку повномасштабної війни в Україні у 2022 році.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: