fbpx
Сьогодні
13:58 11 Гру 2023

Міносвіти з наступного року планує виділяти державні гранти на навчання у вишах

English version here

Міністерство освіти і науки України має намір з 2024 року розпочати виділяти державні гранти. Вони компенсують частину вартості навчання на контрактній формі у вищому навчальному закладі.

Як пише Рубрика про це розповів заступник міністра Михайло Вінницький на 10-й конференції Synergy, передає "Інтерфакс-Україна".

"Одна з наших масштабних ініціатив, яка почне працювати, я сподіваюся, з вересня з вступної компанії 2024 року: державні гранти на вищу освіту", — сказав Вінницький.

За його словами, оформити грант можна буде через застосунок "Дія".

Розмір гранту розраховуватимуть залежно від результатів ЗНО чи національного мультипредметного тесту (НМТ).

Кошти можна буде використовувати для оплати навчання на контрактній формі у виші.

"У нас сьогодні така система: держава оплачує або 100% твого навчання, або нуль. Держава не має можливості збільшувати держзамовлення, оскільки сотні мільярдів коштів йдуть на оборону. Говорити про те, що ми зможемо збільшити держбюджет на освіту, на жаль, це нереалістично. Що можна зробити? Це трохи інакше перерозподілити "пиріг" державних коштів, які йдуть на освіту", — пояснив заступник міністра.

Вінницький припустив, що реалізація ініціативи дозволить залучити більше студентів на популярні спеціальності, на які є попит в Україні, зокрема програмну інженерію та комп'ютерні науки.

За даними МОН, у 2023 році на бакалаврські програми в Україні зарахували 267 тисяч студентів, тоді як торік їх було 226 тисяч.

На бюджетну форму у 2023 році пройшли 67 тисяч студентів, а решта — на контракт.

Як повідомлялось раніше, Міністерство освіти та науки розробило законопроєкт, у якому розглядає можливість зменшення кількості вищих навчальних закладів в Україні.

У МОН також заявили про потребу в оптимізації мережі закладів, зокрема, через те, що диктує демографічна ситуація. Наразі відомо про тенденцію зниження кількості тих, хто здобуває вищу освіту в Україні.

Нагадаємо, що за словами очільника МОН Оксена Лісового, діти можуть вчитися до дев'ятого класу, а після його закінчення йдуть:

  • або в академічний ліцей,
  • або в професійний коледж.

Там вони будуть вчитися ще три роки.

  • З професійного коледжу вони виходитимуть з професією прямо на ринок праці,
  • з академічного ліцею йдуть далі у заклад вищої освіти.

Як писала Рубрика, студентам, які навчаються в українських вищих навчальних закладах та на сьогодні через війну виїхали за кордон, не платитимуть стипендії. Завдяки цьому буде можливість зекономити кошти для збільшення виплат студентам, які залишились в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: