fbpx
Сьогодні
11:56 09 Гру 2023

Вступ до ЄС: Верховна Рада підтримала закон про удосконалення процедур суддівської кар’єри

Фото: Reuters

9 грудня під час свого чергового засідання Верховна рада України виконала ще одну з вимог Єврокомісії та прийняла в цілому законопроєкт щодо удосконалення процедур суддівської кар'єри.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram-канал народного депутата Ярослава Железняка.

"Нестримні реформи продовжуються і в суботу Рада прийняла в цілому #10140д щодо удосконалення процедур суддівської кар'єри… Теж рекомендація Європейської комісії та макрофін", – написав парламентарій.

Як зауважив нардеп, законопроєкт підтримали 244 депутати Верховної ради.

Як пояснив народний депутат Олексій Гончаренко, законопроєкт передбачає:

  • зміну строку, до якого суддя зобов'язаний щорічно подати декларацію родинних зв'язків і декларацію доброчесності з 1 лютого на 1 травня;
  • врегульовується норма, що не може претендувати на посаду судді особа, яка обіймає посаду члена Вищої ради правосуддя (ВРП), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ);
  • уповноважує ВРП затверджувати Єдині показники для оцінки доброчесності та професійної етики судді (кандидата на посаду судді) після погодження з ВККСУ, Радою суддів України та Громадською радою доброчесності (ГРД).

Нагадаємо, що наппередодні народні депутати ухвалили у цілому альтернативний законопроєкт про нацменшини, який необхідний для подальшої євроінтеграції.

Що відомо про вступ України до Євросоюзу

Нагадаємо, що 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Нещодавно в Офісі Президента зазначили, що Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії.

Своєю чергою уряд Угорщини також погрожує заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявляючи про порушення прав угорців в Україні.

Зауважимо, що рішення буде ухвалено лідерами країн ЄС на саміті 14 грудня. Для початку переговорів потрібна згода всіх лідерів.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу заявив, що Україна є головним пріоритетом і ЄС не втомиться від своїх зобов'язань щодо підтримки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: