fbpx
Сьогодні
14:30 08 Гру 2023

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про нацменшини: для чого це рішення

English version here

Фото: Рубрика

Народні депутати ухвалили у цілому альтернативний законопроєкт про нацменшини, який необхідний для подальшої євроінтеграції.

Як інформує Рубрика, про це повідомили народні депутати Олексій ГончаренкоЯрослав Железняк та Ірина Геращенко.

У чому проблема?

21 вересня 2023 року Верховною Радою України було прийнято Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про національні меншини (спільноти) України" щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які
належать до національних меншин (спільнот) України" № 3389-IX (далі – Закон), відповідно до якого правове регулювання у сфері забезпечення прав та свобод національних меншин (спільнот) зазнало суттєвих позитивних змін.

Водночас вказаний Закон обмежувався змінами виключно до Закону України "Про національні меншини (спільноти) України", що не могло в повній мірі забезпечити належні гарантії для національних меншин (спільнот) в усіх галузях права.

Враховуючи зазначене, у Прикінцевих положеннях Закону Кабінету Міністрів України було дано доручення підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України проект закону України, спрямований на врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах.

При цьому 9 жовтня 2023 року Європейська Комісія "За демократію через право" (далі – Венеційська Комісія) оприлюднила Висновок до вказаного Закону, в якому відзначені позитивні зрушення України у сфері забезпечення прав і свобод національних меншин (спільнот).

В той же час у висновку наголошується на необхідності внесення змін до низки законів України в окремих сферах правового регулювання (здебільшого, у сфері освіти та мови).

Яке рішення?

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про нацменшини, який необхідний для подальшої євроінтеграції.

Як це працює?

За законопроєкт №10288-1 щодо врахування оцінки Ради Європи про права національних меншин в окремих сферах проголосували 317 народних депутатів.

Железняк заявив, що цей документ — "доопрацьована всіма фракціями версія".

Ірина Геращенко пише, що депутати вже ухвалили всі закони, необхідні для початку офіційних переговорів про вступ України до ЄС.

Законопроєкт передбачає:

Згідно із документом, приватні виші мають право вільного вибору мови навчання, яка є офіційною мовою ЄС. Йдеться про викладання однієї, кількох або всіх дисциплін, виконання індивідуальних завдань та проведення контрольних заходів мовою нацменшини. При цьому має забезпечуватися вивчення студентами української мови як окремої навчальної дисципліни.

Представники нацменшин України (мови яких є офіційними мовами ЄС), які розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року своєю мовою, до завершення здобуття повної загальної середньої освіти мають право продовжувати здобувати таку освіту.

Також документом допускається поширення матеріалів передвиборної агітації мовами відповідних корінних народів та нацменшин. Вони мають дублюватися українською.

На видавничу продукцію, видану кримськотатарською, іншими мовами корінних народів чи нацменшин (з-поміж офіційних мов ЄС) коштом держави не поширюється вимога видавати українською не менше 50% книжкових видань.

Для телемовлення нацменшин програми українською мають становити не менше ніж 30% від загальної тривалості програм (це не стосується російської).

Представники нацменшин України можуть здобувати базову та профільну середню освіту відповідними мовами. Виняток — предмети:

  • українська мова,
  • українська література,
  • історія України,
  • захист України.

Обмеження щодо мов нацменшин, що є державною (офіційною) мовою держави, яка була визнана Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, переносяться із прикінцевих та перехідних положень законів України у тіло документів, у зв'язку з чим не матимуть часових рамок.

Що відомо про вступ України до Євросоюзу

Нагадаємо, що 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Своєю чергою уряд Угорщини також погрожує заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявляючи про порушення прав угорців в Україні.

Крім того, глава угорського МЗС Петер Сійярто сказав, що вступ до Євросоюзу України, поки там триває війна, принесе війну у "спільноту, чого, очевидно, не хоче ніхто".

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу заявив, що Україна є головним пріоритетом і ЄС не втомиться від своїх зобов'язань щодо підтримки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: