fbpx
Сьогодні
20:59 09 Гру 2023

Блекаути можуть бути, але матимуть тимчасовий характер, – міністр енергетики

Фото: atom.gov.ua

Наразі в Україні єдина загроза, що може призвести до системної аварії – ворожі обстріли. Й передбачити цю загрозу та її масштаби – складно.

Про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону, повідомляє Рубрика.

"Насправді, єдина загроза для системної аварії – це атаки росіян. Передбачити рівень атак і коли вони будуть – це складно. У мене вже зараз є багато питань, бо, відверто кажучи, я очікував іншої ситуації на сьогодні", – пояснив Галущенко.

Водночас міністр зауважив, що наразі насправді немає передумов для блекаутів.

"Більше того, навіть, якщо буде критичний вплив внаслідок атак на енергосистему, блекаути можуть бути, але матимуть тимчасовий характер", – наголосив він.

Галущенко зазначив, що в Україні хоч і є невеликий дефіцит в енергомережі, проте відключень світла поки не буде.

"Жодних відключень не відбувалося. Тому дійсно, перш за все, через втрату генерації, похолодання та зростання споживання, ми спостерігали в певні дні дефіцит", – заявив він.

Галущенко додав, що дефіцит не є критичним, і складає близько 1% споживання.

"Тут ключове, що ми маємо забезпечити людей світлом. І в принципі, людей не має цікавити, як ми вирішуємо дефіцит. Основне треба розуміти, що відключень не було і не планується", – підкреслив міністр.

Що відомо про захист енергетичної системи України

12 серпня в Міненерго повідомили, що планові ремонти на енергетичних об'єктах України йдуть за графіком, однак найгірша ситуація з підготовкою до нового опалювального сезону спостерігається у прикордонних із Росією областях, а також на прифронтових територіях.

Нагадаємо, що 27 вересня голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час форуму Forbes "Енергія бізнесу" повідомив, що навколо Трипільської та Зміївської ТЕС, які входять до складу Центренерго, зводять захисні споруди.

Також 27 вересня очільник уряду Денис Шмигаль казав, що Україна формує багаторівневий захист енергетичних об'єктів.

Проте в "Укренерго" готуються до найгіршого сценарію взимку та населенню радять по можливості придбати автономні джерела живлення.

Як зауважував міністр енергетики України Герман Галущенко, в Україні під час масованих російських атак, окупанти можуть завдати масштабної шкоди енергосистеми, тому блекаути можливі.

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міністерства оборони України зафіксувало, що російська розвідка вивчає стан енергетичної інфраструктури України.

Україна потребує проведення енергоефективних заходів та оновлення об'єктів критичної інфраструктури. Для цього Уряд 28 листопада затвердив концепцію програми модернізації державних і комунальних підприємств-виробників теплової енергії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: