fbpx
Сьогодні
15:57 08 Гру 2023

МОЗ: на Вінниччині спалах гепатиту ліквідували, проте поодинокі випадки все ще виявлятимуть

Фото з відкритих джерел

У Вінницькій області ліквідували спалах гепатиту A, але поодинокі випадки захворювання медики виявлятимуть ще впродовж кількох місяців. Загалом з 16 жовтня по 7 грудня лабораторно підтвердили 333 випадки.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, інформує Рубрика.

Станом на 7 грудня 30 пацієнтів проходять лікування, а 267 — виписані.

"Кількість як госпіталізованих, так і нових випадків, на Вінниччині зменшується, що підтверджує ефективність протиепідемічних заходів та відсутність постійного джерела інфікування. Однак через тривалий інкубаційний період (14–28 днів) можливий безсимптомний перебіг захворювання щонайменше протягом одного-двох місяців", — розповів Кузін.

За його словами, зараз медики виявляють "вторинні" випадки інфікування у сімейних вогнищах, тобто серед рідних та близьких пацієнтів, які не виявили бажання зробити щеплення.

Спалах гепатиту на Вінниччині

Як повідомляли, 24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 25 жовтня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією.

28 жовтня на Вінниччину прибула команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним, аби вивчити ситуацію на місці та вжити всіх необхідних заходів для встановлення джерела інфікування.

31 жовтня у Вінницькій області оголосили надзвичайну ситуацію та застосували посилені протиепідемічні заходи, щоб локалізувати поширення вірусного гепатиту А.

Зокрема, тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках, фахівці ЦКПХ почали додаткові перевірки на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення та виготовленням і продажем харчових продуктів.

Для локалізації поширення вірусного гепатиту A на Вінниччину доставили понад 2 тисячі доз вакцини для безоплатних щеплень. Розпочалася екстрена вакцинація осіб, які контактували з хворими на гепатит А.

669 медиків, які працюють в стаціонарі, працівники екстреної медичної допомоги та фахівці громадського здоровʼя, залучені до ліквідації спалаху, отримали щеплення. Лікарі також пропонували вакцинуватися рідним та близьким пацієнтів з підтвердженим діагнозом. Такі щеплення отримала 151 людина із "кола контактних осіб".

Можливі причини спалаху

Фахівці встановили два фактори, які вказують на причини спалаху.

  • Перший — безсимптомний перебіг захворювання серед працівників ринку та виробництва продуктів. Серед 3864 обстежених, у 9 виявили антитіла до вірусу гепатиту А. Тобто, не підозрюючи про захворювання, вони могли інфікувати інших.
  • Щодо дослідження проб води: з 403 відібраних зразків з системи централізованого водопостачання, громадських водогонів, річок та стічних вод — вірусу гепатиту A не виявили. Однак, за мікробіологічними показниками майже у 30% проб зафіксували перевищення за бактеріологічними показниками. Це другий фактор. Тому було посилено дезінфекцію водопровідних мереж та продовжується робота щодо корегування технологічних регламентів.

Нагадаємо, в Україні у нинішньому році ведеться об'єднаний підрахунок випадків захворювання на COVID-19 і на грип та ГРВІ. З жовтня від COVID-19 343 людини померли, серед яких двоє дітей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: