fbpx
Сьогодні
14:41 29 Лис 2023

Україна отримала вакцину, адаптовану для захисту проти штаму коронавірусу "Омікрон"

Фото: Reuters

В Україну доставили більше ніж 200 тисяч доз "омікронспецифічної" вакцини проти коронавірусу SARS-CoV-2, яка являється оновленою версією вакцини Comirnaty від американської компанії Pfizer.

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що в нашу країну вакцину доставив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Потім її розподілять між усіма областями.

У відомстві запевнили, що транспортувати вакцини до медичних закладів будуть з дотриманням вимог "холодового ланцюга". Це контролюватимуть спеціалісти обласних центрів контролю та профілактики хвороб.

"Зараз територією України циркулює понад 13 штамів "ковіду", тобто вірусу SARS-CoV-2. Усі виявлені мутації – це відхилення від штаму "Омікрон", який переважає в країні. Понад 200 тисяч доз вакцини, яку доставив ЮНІСЕФ, призначені для бустерного щеплення тих, хто вже має первинний курс вакцинації проти COVID-19", – зазначив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Вакцина буде доступна в кожній області, тому українців закликають подбати про здоров'я та посилити імунітет. Особливо це стосується людей, які входять до груп ризику:

  • з ослабленим імунітетом чи супутніми захворюваннями,
  • старших за 60 років.

Зробити щеплення цією вакциною можуть, зокрема, і діти від 12 років.

У МОЗ нагадують, що вакцинація проти COVID-19 залишається єдиним ефективним методом підсилити імунітет та запобігти ускладненням в разі хвороби.

У міністерстві нагадали, що щеплення є безоплатним, а вакцинуватися можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря.

На сьогодні медики використовують вакцини:

  • Janssen (виробник Johnson&Johnson),
  • Comirnaty (виробник Pfizer).

Які мутації Омікрона вже зафіксували

Нагадаємо, що новий підвид штаму "Омікрон" – "Арктур" зафіксували на території Дубенського району Рівненської області.

Окрім того, у шести областях України вже зафіксували десять випадків захворювання на новий підвид штаму Covid-19 – "Еріс".

Також представники європейських органів охорони здоров'я повідомляють, що у низці країн світу зафіксований новий варіант коронавірусу – ВА.2.86, який отримав назву "Пірола". Він є підштамом "Омікрона", що налічує понад 30 мутацій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: