fbpx
Сьогодні
08:58 05 Гру 2023

У Сенаті США призначили перше голосування щодо допомоги Україні

English version here

Фото: Volynnews.com

У Сполучених Штатах Америки лідер сенатської більшості Чак Шумер призначив перше процедурне голосування щодо додаткового пакета допомоги на 106 мільярдів доларів, запропонованого президентом Джо Байденом для України, Ізраїлю, країн Індо-Тихоокеанського регіону та для гуманітарних цілей в Газі.

Про це повідомляє The Hill.

Як зазначили у виданні, голосування щодо законопроєкту має відбутися пізніше цього тижня. Як зауважив лідер сенатської більшості, просування цього пакету є необхідним, оскільки в України закінчуються ресурси, необхідні для боротьби з російською агресією.

"Я закликаю кожного сенатора подумати, де ми знаходимося в цей історичний момент. Національна безпека Америки стоїть на кону в усьому світі – в Європі, на Близькому Сході та в Індо-Тихоокеанському регіоні. Це може визначити траєкторію розвитку демократії на довгі роки. Ми переживаємо історичний момент", наголосив Шумер у своєму виступі.

Проте, як пише The Hill, законопроєкт навряд чи подолає цю початкову перешкоду. Оскільки республіканці заявили, що голосуватимуть проти його розгляду, якщо він не включатиме заходів щодо безпеки кордону США з Мексикою.

Своєю чергою головний переговірник від демократів сенатор Кріс Мерфі заявив журналістам, що переговори зірвалися, оскільки республіканці відмовилися відступити від вимог.

"Республіканці хочуть, щоб ми проковтнули їхні найскладніші пропозиції, і не зацікавлені в тому, щоб сісти за стіл переговорів і розв'язати це питання", – додав він.

Раніше радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван закликав Конгрес підтримати запит Білого дому на додаткове фінансування для України.

З його слів, "будь-який член Конгресу, який не підтримує фінансування України, голосує за результат, який полегшить Путіну перемогу".

"Тобто голос проти підтримки України – це голос за покращення стратегічних позицій Путіна. Це просто невідворотна реальність", – підкреслив радник Байдена.

Салліван додав, що голосування проти додаткового фінансування для України "зашкодить Україні і допоможе Росії".

Допомога Україні від США

Нагадаємо, що ще в жовтні поточного року Білий дім запросив у Конгресу США близько 106 млрд доларів для України, Ізраїлю та інших пріоритетних сфер.

Водночас 2 листопада Палата представників США ухвалила законопроєкт про виділення військової допомоги Ізраїлю на загальну суму 14,3 млрд доларів без згадки про Україну.

Втім, в ЗМІ з'явилися повідомлення, що лідери Конгресу США все ж розраховують схвалити фінансування програм допомоги Україні та Ізраїлю вже найближчими тижнями.

Очікують, що лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер планує провести голосування на запит Байдена вже цього тижня.

Минулого тижня новий спікер Майк Джонсон заявив, що "впевнений і оптимістичний" у тому, що Конгрес США зможе прийняти додаткові кошти на допомогу Ізраїлю та Україні до початку різдвяних свят. Тим часом у Білому домі попередили, що наявні кошти для допомоги Україні закінчаться до кінця року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: