fbpx
Сьогодні
21:27 04 Гру 2023

Євросоюз продовжив дію санкцій за порушення прав людини ще на три роки

Фото: З відкритих джерел

Рада ЄС продовжила на три роки глобальний режим санкцій за порушення прав людини – цей рамковий юридичний механізм діятиме до 8 грудня 2026 року.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Рубрика.

«Рада ЄС сьогодні продовжила на три роки, до 6 грудня 2026 року, Глобальний режим санкцій за порушення прав людини, який спрямований проти осіб та установ, причетних до серйозних порушень прав людини в усьому світі. Обмежувальні заходи, як і раніше, переглядатимуться щороку», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до санкційного переліку на сьогодні входять 67 фізичних осіб та 20 установ. На них поширюються такі заходи, як заборона на подорожі до ЄС та заморожування фінансових активів. Громадянам і установам ЄС заборонено надавати будь-яку фінансову допомогу внесеним до списку фізичним та юридичним суб'єктам.

Рамковий глобальний режим санкцій ЄС за порушення прав людини був запроваджений 7 грудня 2020 року, що надало Європейському Союзу правову основу для притягнення до відповідальності осіб, установи та організації, які причетні, залучені або асоційовані із порушеннями прав людини по усьому світові.

До загального санкційного списку входять 47 громадян РФ, які відповідальні за системні порушення прав людини під час дій проти України, причетні до внутрішніх репресій на території РФ або до міжнародних злочинів, зокрема на території ЦАР. У списку є російські посадовці, зокрема голова Слідкому Бастрикін та головнокомандувач військ нацгвардії РФ Віктор Золотов, поліцейські, причетні до переслідування людей «нетрадиційної орієнтації» у Чечні, «Група Вагнера» і її члени, низка прокурорських та наглядових установ РФ.

Востаннє список доповнювався 8 вересня 2023 рокутоді під обмежувальні заходи потрапили шестеро представників прокуратури та силових структур у тимчасово окупованому Криму, які брали участь у неправомірних «судових процесах» та переслідуваннях представників кримськотатарського народу та громадян, не згодних із діями окупаційного російського режиму.

Як повідомлялося, 15 листопада високий представник ЄС разом із Єврокомісією представили пропозиції щодо застосування проти Росії 12-го пакета санкцій.

З початку російського військового вторгнення ЄС вже застосував проти Росії 11 пакетів індивідуальних та секторальних економічних санкцій, які є складовою стратегії ЄС щодо обмеження здатності Кремля фінансувати свою «машину війни», вести агресивну політику проти сусідів та вести загарбницьку війну, у порушення головних принципів Хартії ООН.

Водночас ЄС продовжує надавати Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку. З лютого 2022 року ЄС та країни-члени надали Україні таку допомогу на загальну суму, що перевищує 82 млрд євро.

Що відомо про санкції України проти росії

Україна ввела багато рівнів санкцій проти росії та пов'язаних з Кремлем олігархів. Ще на початку вторгнення у 2022 році НБУ заборонив обіг рубля та закрив російські державні банки. Українські суди постійно конфісковують російські активи.

Ще у квітні Україна закликала світ сфокусуватися на посиленні імплементації санкцій до російської федерації та прискорити розробку механізмів конфіскації російських активів, аби спрямувати їх на відновлення нашої країни.

Окрім того, в Україні планують створити спеціальний оборонний фонд, який буде наповнюватися дивідендами від державних оборонних активів та прибутку від продажу російських конфіскованих активів.

Додамо, що 18 листопада Україна прийняла ряд санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які підтримують рф.

 

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: