fbpx
Сьогодні
10:22 03 Гру 2023

ДПСУ: на польсько-українському кордоні чекають черги понад 2,5 тисячі вантажівок

English version here

Фото: Фейсбук / Serhiy Derkach

На ранок 3 грудня у Польщі на кордоні з Україною утворилися черги, що налічують вже понад 2,5 тисячі вантажних автомобілів.

Про це розповів речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

"На жаль, блокування на цей час воно продовжується. Чотири напрямки, де учасники акції по той бік кордону на під'їзних шляхах блокують можливість руху для вантажних транспортних засобів – це напрямки пункту пропуску "Ягодин", "Краківець", "Рава-Руська", і з 23 числа ще додався напрямок пропуску "Шегині"", повідомив прикордонник.

Демченко зазначив, що станом на ранок, 3 грудня, за інформацією, яка надійшла від польських прикордонників, у черзі в бік України перебуває понад 2,5 тисячі вантажних транспортних засобів.

Як зауважив речник, найбільше вантажівок стоять на пункті пропуску:

  • "Рава-Руська" – 850,
  • ще по 600 – на "Краківець" і "Шегині",
  • 450 на "Ягодин".

Однак прикордонник уточнив, що певна кількість вантажівок все ж перетинають кордон, проте їх дуже мало, порівняно з часом до 6 листопада, коли почалися протести.

Окрім того, Польща повідомила про посилення контролю, який досі здійснюється на польсько-українському кордоні.

"Ми в постійному діалозі з транспортною галуззю. Під час останньої зустрічі ми домовилися, що державні служби посилять перевірку вантажівок на польсько-українському кордоні. Це була одна з вимог галузі", – сказав міністр інфраструктури Польщі Алвін Гаджадхур.

Глава Мінінфраструктури підкреслив, що уряд також вживатиме заходів в європейських інституціях, спрямованих на усунення недобросовісної конкуренції на транспортному ринку.

Він зазначив, що майбутній саміт Транспортної ради Євросоюзу, запланований на понеділок, 4 грудня, є моментом, коли ЄС має порушити питання про наслідки скасування вимоги щодо наявності дозволів на в'їзд до ЄС для українських водіїв.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйк й заблокували низку КПП, серед яких:

  • "Ягодин – Дорогуськ";
  • "Краківець – Корчова";
  • "Рава-Руська – Гребене";
  • "Шегині – Медика".

Польський уряд не може в односторонньому випадку вплинути на угоду між Україною та Європейським союзом щодо лібералізації вантажних перевезень, попри те, що це є однією з вимог протестувальників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Окрім того, польські фермери, які долучилися до блокади перевізників на кордоні з Україною, попри те, що спочатку планували блокувати перетин кордону до суботи, хочуть продовжити свій протест 24 години на добу до 3 січня.

1 грудня Україна й Польща домовилися про часткове розблокування кордону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: