fbpx
Сьогодні
11:45 29 Лис 2023

Рада ЄС обговорить ситуацію з блокуванням на польсько-українському кордоні

English version here

Рада Європейського Союзу на рівні міністрів транспорту обговорить ситуацію з блокуванням прикордонних переходів на кордоні Польщі з Україною.

Про це стало відомо радіостанції RMF FM.

Як повідомляють, серед порядку денного засідання транспортної Ради ЄС:

  • зміни в системі "єЧерга",
  • додаткові смуги на переходах для порожніх вантажівок, які повертаються до Європейського Союзу,
  • тема протестів на польсько-українському кордоні. Цей пункт буде винесено в кінець засідання, запланованого на наступний понеділок.

"Питання протесту польських перевізників буде порушено наприкінці зустрічі міністрів транспорту ЄС наступного понеділка", повідомив дипломат ЄС в інтерв'ю Катажині Шиманьській-Боргінон.

Польща порушила це питання в рамках так званого "різного бізнесу", який може представити будь-яка країна за підсумками засідання транспортної ради. Окрім Польщі, також хочуть взяти участь Угорщина та Словаччина.

"Ми очікуємо, що делегації трьох країн представлять ситуацію та поінформують Раду про вплив угоди ЄС з Україною на транспорт", – сказав дипломат ЄС.

Якщо питання не буде вирішено до понеділка, то не виключено, що у це питання втрутиться і Європейська комісія. Саме вона бере участь у переговорах між перевізниками, польською владою та українською стороною.

Також співрозмовник журналіста RMF FM в Єврокомісії підтвердив, що повернення дозволів для українських перевізників не може бути, оскільки це було б порушенням законодавства ЄС.

Натомість Єврокомісія закликає Україну створити додаткові смуги для порожніх вантажівок, які повертаються з України.

Щодо української "єЧерги", яку польські перевізники різко критикують за недоліки і хочуть скасувати, речник ЄК повідомив, що влада в Києві "зробила кілька поліпшень у системі".

"Ці зміни повинні розв'язати проблеми протестувальників", додав він.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

Як повідомляв Рубрика, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада.

Верховна Рада 22 листопада звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі з пропозицією щодо розблокування кордону для перевізників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

У Польщі біля пункту пропуску "Корчева – Краковець", де польські перевізники блокують кордон, помер уже другий український водій. Також Київ почав збір даних для евакуації українських водіїв, оскільки погодити її на переговорах із місцевою й центральною владою Польщі та ЄС не вдалось.

Окрім того, польські фермери, які долучилися до блокади перевізників на кордоні з Україною, попри те, що спочатку планували блокувати перетин кордону до суботи, хочуть продовжити свій протест 24 години на добу до 3 січня.

До того ж президент України Володимир Зеленський вважає, що ситуація, що виникла на кордоні Польщі та України, сталася "через деякі політичні кроки наших сусідів". І полякам треба дати трохи часу, "все потеплішає".

Польські протестувальники не виключають повної блокади кордону.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: