fbpx
Сьогодні
17:59 01 Гру 2023

Заблоковані на кордоні з Польщею українські водії вантажівок оголосили голодування

Фото: Суспільне Львів

Українські водії вантажівок, котрі у пункті пропуску "Краківець-Корчова" очікують на перетин кордону, оголосили голодування.

Про це повідомляє Суспільне, пише Рубрика.

"Ми хотіли взяти участь у мирній акції — переговорах з мітингувальниками. Нас заблокувала поліція. Близько 250 людей з однієї сторони. Нам не дали дійти до протестувальників. Польська поліція дала добро поїхати трьом чоловікам, волонтеру, наші вимоги вислухали, але ніхто їх не прийняв. Ми оголошуємо голодування, але зараз ще чекаємо на зустріч з консулом", – сказав один із водіїв.

Фото: Суспільне Львів

Українські водії вимагають, аби польські страйкарі збільшили кількість автомобілів, які пропускають через кордон, до 14 вантажівок за годину.

Зазначається, що понад 200 українських водіїв залишають на польовій дорозі.

До них приїхав консул із генерального консульства України у Любліні Василь Йордан. Він запросив двох українських водіїв поїхати разом до польських протестувальників.

Нагадаємо, 28 грудня у відповідь на протест польських водіїв, українські також були почали блокувати дороги в Польщі.

Фото: Суспільне Львів

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйк й заблокували низку КПП, серед яких:

  • "Ягодин – Дорогуськ";
  • "Краківець – Корчова";
  • "Рава-Руська – Гребене";
  • "Шегині – Медика".

Перевізники висунули вимоги, серед яких:

  • відновлення дозвільних відносин з Україною;
  • посилення транспортних правил;
  • заборона на реєстрацію компаній у Польщі, якщо їхні фінанси та бухгалтерія перебувають за межами ЄС;
  • отримання доступу до української системи "Шлях";
  • поділ окремих черг для автомобілів ЄС у системі "єЧерга";
  • виділення окремих черг для порожніх автомобілів.

Польський уряд не може в односторонньому випадку вплинути на угоду між Україною та Європейським союзом щодо лібералізації вантажних перевезень, попри те, що це є однією з вимог протестувальників.

Як повідомлялось, Верховна Рада 22 листопада звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі з пропозицією щодо розблокування кордону для перевізників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

У Польщі біля пункту пропуску "Корчева – Краковець", де польські перевізники блокують кордон, помер уже другий український водій. Також Київ почав збір даних для евакуації українських водіїв, оскільки погодити її на переговорах із місцевою й центральною владою Польщі та ЄС не вдалось.

Окрім того, польські фермери, які долучилися до блокади перевізників на кордоні з Україною, попри те, що спочатку планували блокувати перетин кордону до суботи, хочуть продовжити свій протест 24 години на добу до 3 січня.

До того ж президент України Володимир Зеленський вважає, що ситуація, що виникла на кордоні Польщі та України, сталася "через деякі політичні кроки наших сусідів". І полякам треба дати трохи часу, "все потеплішає".

Польські протестувальники не виключають повної блокади кордону.

Сьогодні, 1 грудня, для часткового розблокування кордону Україна та Польща погодили заходи. Питання скасування чи змін до "транспортного безвізу" не порушувалось.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: