fbpx
Сьогодні
21:45 27 Лис 2023

Уряд Польщі звернувся до України щодо блокади кордону: що пропонують

Фото: Укрінформ

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа своєму українському колезі, у якому закликав виконати вимоги польських протестувальників.

Про це повідомили в польському Міністерстві інфраструктури, пише Рубрика.

У Мінінфраструктури Польщі пояснюють "запровадження українською стороною системи так званої електронної черги" (єЧерга) однією з причин такої акції протесту польських підприємців транспортної галузі.

Так, Адамчик закликав "терміново вжити заходів щодо виконання вимог польських автоперевізників, за які відповідає українська сторона".

"Тому ідея полягає у тому, щоб виключити обов'язкову реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу, принаймні на двох пунктах пропуску: Зосін – Усцилуг та Нижанковичі – Мальховіце", – йдеться у заяві.

Польський міністр висловив сподівання, що влада України піде на ці кроки заради "добробуту українських та польських водіїв, перевізників та підприємців з інших секторів економіки".

Також в уряді Польщі заявили, що протестуючі перевізники вимагають "передусім, поновлення дозволів на міжнародні перевезення, які були скасовані згідно з угодою між Європейським Союзом та Україною, що діє з 1 липня 2022 року".

Тому Адамчик звернувся до Європейського комісара з транспорту Адини Валеан створити спільний комітет для аналізу впливу цієї угоди на ринок автомобільних перевезень ЄС.

Крім того, глава Мінінфраструктури Польщі закликав президента Європейської Комісії Урсулу фон дер Ляєн підтримати його звернення до української влади щодо деактивації системи електронної черги.

"Вказані дії є продовженням зусиль Міністерства інфраструктури, докладених з початку протесту, щоб усунути його причини, що лежать в Україні та Європейському Союзі", – стверджується у заяві.

Також зауважується, що зараз триває підготовка до засідання Транспортної ради ЄС, наміченого на 4 грудня у Брюсселі.

"Готується відповідна пропозиція, щоб однією з головних тем переговорів було обговорення наслідків цієї угоди. На думку Міністерства інфраструктури Польщі, з боку влади ЄС виникла потреба провести оцінку ефектів від імплементації угоди між Україною та ЄС, а також зміни у її змісті, необхідні для підтримки стабільності транспортного ринку в окремих державах-членах спільноти", – розповіли в уряді Польщі.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

Як повідомляв Рубрика, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада.

Верховна Рада 22 листопада звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі з пропозицією щодо розблокування кордону для перевізників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

У Польщі біля пункту пропуску "Корчева – Краковець", де польські перевізники блокують кордон, помер уже другий український водій. Також Київ почав збір даних для евакуації українських водіїв, оскільки погодити її на переговорах із місцевою й центральною владою Польщі та ЄС не вдалось.

Окрім того, польські фермери, які долучилися до блокади перевізників на кордоні з Україною, попри те, що спочатку планували блокувати перетин кордону до суботи, хочуть продовжити свій протест 24 години на добу до 3 січня.

До того ж президент України Володимир Зеленський вважає, що ситуація, що виникла на кордоні Польщі та України, сталася "через деякі політичні кроки наших сусідів". І полякам треба дати трохи часу, "все потеплішає".

Польські протестувальники не виключають повної блокади кордону.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: