fbpx
Сьогодні
22:25 23 Лис 2023

Польська блокада: Україна запропонувала Євросоюзу створити моніторингову місію на кордоні

Фото: Фейсбук / Serhiy Derkach

На кордоні з Польщею, де понад два тижні польські перевізники блокують ключові пункти пропуску, Україна ініціювала створити моніторингову групу з боку Європейського Союзу.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заступника міністра інфраструктури Сергія Деркача.

"Офіційний лист з такою пропозицією направили. Очікуємо відповідь", зазначив чиновник.

Як зауважує Деркач, Київ пропонує, аби спостерігачі Євросоюзу фіксували ситуацію, яка відбувається перед пунктами пропуску:

  • чи пропускаються небезпечні вантажі,
  • яким чином перетинає кордон гуманітарна допомога,
  • а головне – в яких умовах вже понад два тижні перебувають наші водії.

"Ми кілька разів порушували питання на робочому та офіційних рівнях щодо харчування, чергування швидких, пожежних машин, належних санітарних умов – цього всього немає. Натомість і надалі бачимо повідомлення про погодження продовження протесту з боку місцевої влади", підкреслив він.

Урядовець також сказав, що Київ почав збір даних для евакуації українських водіїв, оскільки погодити її на переговорах із місцевою й центральною владою Польщі та ЄС не вдалось.

"Ми запропонували низку компромісів, польський уряд та Єврокомісія їх знають. Але домовитись про щось можливо лише тоді, коли є бажання домовлятись, а не лише бажання блокувати кордон", підсумував Деркач.

Нагадаємо, що віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін заявив вже про смерть двох українських водіїв під час блокади кордону польськими страйкарями.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

Як повідомляв Рубрика, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Українські перевізники  на пункті пропуску "Краківець – Корчова" провели мітинг у відповідь на блокування польськими протестувальниками перетину кордону вантажівками з Польщі в Україну.

Верховна Рада 22 листопада звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі з пропозицією щодо розблокування кордону для перевізників.

Окрім того, польські фермери, які долучилися до блокади перевізників на кордоні з Україною, попри те, що спочатку планували блокувати перетин кордону до суботи, хочуть продовжити свій протест 24 години на добу до 3 січня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: